Hopp til innhold

– Islam handler om fred

I dag feirer muslimer over hele verden høytiden id, men i år ble ikke feiringen helt den samme for norske muslimer som tidligere.

Eid-feiring i Islamsk kultursenter Nordland

I dag feiret muslimer høytidsdagen id over hele verden. I bodø var det stor fest på Islamsk kultursenter.

Foto: Sahand Ammari / NRK

Siyad Ahamed Hussein

Islam handler om å respektere alt og alle forteller Siyad Ahamed Hussein, Imam ved Islamsk kultursenter i Nordland.

Foto: Sahand Ammari / NRK

– Dette er en spesiell og hellig dag i hele verden hvor alle muslimer feirer og besøker hverandre. I dag har det vært mange mennesker her. Vi har spist sammen, vist hverandre kjærlighet og ringet våre brødre og søstre i andre land, forklarer Siyad Ahamed Hussein, Imam ved Islamsk kultursenter i Nordland i Bodø.

I dag feirer muslimer over hele verden høytiden id, men i år ble ikke feiringen helt den samme for norske muslimer som tidligere.

PST varslet før helga om fare for terror på norsk jord av radikale muslimer.

– Når slike problemer kommer er det veldig viktig å tenke på at dette rammer alle og jeg håper det vil gå godt for alle og at vi får fred her i Norge, forteller Hussein.

– Jeg vil snakke om fred

Etter terrortrusselen er det flere muslimer som ikke tør å feire id fordi de kjenner mistenkeliggjøringen på kroppen, men Islamsk kultursenter lot ikke dette stoppe den store festen.

– Vi har alle hørt og lest om terrortrusselen, men ingenting har skjedd og alt går bra. Islam betyr fred. Det handler om å vise respekt for alle mennesker, dyr og ting, men noen ganger kommer politikk og bruker Islam feil, forklarer Hussein.

Abubacarr Demba Tamba Sanyang

Abubacarr Demba Tamba Sanyang forteller at mange mistolker hva Islam handler om.

Foto: Sahand Ammari / NRK

Abubacarr Demba Tamba Sanyang forteller at han ikke ønsker å snakke om politikk, men om fred.

– Det er mange som mistolker at Islam handler om fred. De som bruker vold har ikke forstått, men la oss ikke dømme dem. Det vi kan gjøre er å be om at de skal få en riktig forståelse og når de får den, da blir det fred i hele verden.

– I dag kledde alle seg fint, alle var tilstede og det var en koselig dag. Det er det beste resultatet man kan få fra Islam, ingen krig, ingen krangling, slik skulle det vært over hele verden. Og da mener jeg ikke bare muslimer, nå snakker jeg om hele verden, forklarer Sanyang.

Må skape kontakt

Siyad Ahamed Hussein mener det må skapes kontakt for at mistenkeliggjøringen skal forsvinne.

– Jeg har ikke følt at noen har sett mistenkelig på meg, men dette handler om å skape kontakt og en samtale, så ingen blir redde.