NRK Meny
Normal

– Isen er i full oppløsning

Det melder Norges vassdrags- og energidirektorat, som ber folk være forsiktig når de ferdes på isen i påsken.

Bare strek etter skøytene brøyt illusjonen av å gå på glass på Heggmovatnet lørdag

I OPPLØSNING: NVE sendte i formiddag ut en melding med varsel om at isen er i full oppløsning i lavlandet fra Nordland og sørover.

Foto: Knut Haarvik

– Når temperaturene stiger, og sola får tak, så endrer stålisen struktur. Den går over til å bli stavis, og får vertikale strukturer. Det betyr at den mister bæreevnen, sier Ånund Kvambekk hos Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

NVE sendte i formiddag ut en melding med varsel om at isen er i full oppløsning i lavlandet fra Nordland og sørover.

– Isen kan være 20 cm og likevel ha mistet bæreevnen. Man må kjenne etter hvor fast isen er, fortsetter Kvambekk.

– Kjenner du at isen begynner å gynge, gjelder det å komme seg på land.

Løsner raskets langs land

Ånund Sigurd Kvambekk, senioringeniør i NVE sier isfenomenet er kjent.

LØSNER RASKETS LANGS LAND: – Men noen ganger blir isen dårlig så fort at isen også kan være dårlig utpå, sier Ånund Kvambekk i NVE.

Foto: NVE

I Nordland har det vært uvanlig god stålis på de fleste små og mellomstore vann i lavlandet i vinter. De siste ukene har det imidlertid vært plussgrader i lavlandet om dagen, mens det i indre strøk er gjenfrysing om natten.

Det er derfor først og fremst de lavtliggende vannene i ytre strøk som er betydelig svekket eller isfrie.

– Det jeg har sett er at det i lavlandet er meldt plussgrader, også om natta. Da går isen veldig fort, og kan bli farlig. Is over 300-400 høydemeter blir nok å holde seg godt over påska. Nedbrytningen er veldig avhengig av nattefrosten, sier Kvambekk.

Plussgrader om nettene betyr at isen brytes ned raskere.

– Den løsner raskets langs land, men noen ganger blir isen dårlig så fort at isen også kan være dårlig utpå. Vær spesielt forsiktig ut mot kysten, legger han til.

– Flere dødsulykker om våren

Dårligere is om våren er farligere enn om høsten. Årsaken er at kanten er løsere om våren, og at det derfor er vanskeligere å komme seg opp om uhellet først skulle være ute.

Relativt sett har vi flere dødsulykker om våren sett i forhold til antallet ulykker.

Ånund Kvambekk / NVE

– Relativt sett har vi flere dødsulykker om våren sett i forhold til antallet ulykker, sier Kvambekk.

– Har du råd til folk som har tenkt seg ut på isen?

– I lavlandet bør du tenke deg nøye om, og lytt gjerne til lokalfolk. Det er mer vann i bekkene, og da blir områdene under isen farligere.

Trange, smale sund og regulerte vann er de mest utsatte områdene. Dårlig is er vanskelist å se på steder med understrømning av vann under isen, forteller Kvambekk.

– Se etter fargeforandringer i isen. Hvis fargen er mørk betyr det at det har kommet vann inn til iskrystallene, noe som gir en mørk refleks. Jo mørkere isen er, jo farligere er den, avslutter han.

Elg i Kosmovannet

TINER FRAM: Denne elgen lå fastfrosset på Kosmovatnet i Valnesfjord i Fauske kommune i Nordland i januar. Nå tiner den kanskje fram.

Foto: Privat

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.