– I hele mitt liv har jeg ventet på denne dagen

– I hele mitt liv har jeg ventet på at Bodø skulle få et skikkelig kulturhus. Nå er dagen her, sier Stormen-direktør Rolf-Cato Raade.

– Stormen er ikke viktig bare for Bodø, men det er en nordområdesatsing i særklasse. Gratulerer så veldig mye, sa kronprins Haakon i sin åpningstale til Bodøs nye teater og konserthus Stormen.

Like før showet var i gang var det hektisk og nervøs stemning i Bodøs nye storstue. Programleder Halvdan Sivertsen visste imidlertid råd, og fortalte vitser for å varme opp artistene.

– Halvdan er ikke bare en fantastisk visesanger og skribent. Han er også en utrolig vittig komiker. Jeg lo så jeg må gjennom sminken en gang til før jeg skal på.

Mittet, som er fra Senja i nabofylket Troms proklamerte at hun nesten er på hjemmebane i Bodø i kveld.

– I kveld skulle jeg nesten ønske jeg var bodøværing. Jeg føler jeg er en del av dette, sier hun.

Stormen, Maria Haukaas Mittet

Maria Haukaas Mittet ler godt av vitsene til Halvdan Sivertsen.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

– En gang i livet

– En slik åpningsfest er noe man opplever en gang i livet, sier direktør Rolf Cato Raade i Bodøs splitter nye kulturhus Stormen.

Lørdag åpnet de to byggene Stormen teater og konserthus med kronprins Haakon og kulturminister Thorhild Widvey (H) i spissen.

– Dette huset vil få betydning utover denne regionen. Dette blir en kulturell storstue for hele Nordland. Her kommer det til å komme fram mange flotte talenter innenfor både musikk, teater og dans, sier Widvey.

Rolf Cato Raade og Carina Olset

Stormen-direktør Rolf Cato Raade og programleder Carina Olset etter den siste prøven på åpningsshowet.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Halvdan Sivertsen og Carina Olset er vertskap for det TV-sendte åpningsshowet, og sammen med Nordnorsk Symfoniorkester vi blant andre artistene Mari Boine, Leif Ove Andsnes og Kari Bremnes skal de vise hva nordnorsk kulturliv har å by på.

– Dette blir et hus for folket. Det er like mye ditt som mitt. Vi skal ha alle type oppsetninger fra rock og pop på Sinus til show, korkonsert til symfoni. Et godt kulturtilbud er lim i samfunnet, sier Raade til NRK.

Kari Bremnes husartist

Nordlandsartisten Kari Bremnes er skal være en slags gudmor eller «the artist in residence» Stormen det neste året. Og i kveld skal hun selvsagt opptre på åpningsshowet.

Se Stormen åpne dørene:

Carina Olset og Halvdan Sivertsen er vertskap når Kulturhuset Stormen i Bodø åpner i kveld. Sammen med Nordnorsk Symfoniorkester møter vi blant andre artistene Mari Boine, Leif Ove Andsnes og Kari Bremnes. Dirigent er Christian Lindberg.

– Bygget er ser veldig ambisiøst ut. Dette blir et symbolbygg for hele Nord-Norge. Det har noe med identitet å gjøre, sier hun til NRK.

– Skummelt god lyd

NRK ble med da Bodøbandet Kråkesølv skulle rigge til sin første konsert på nye Sinus, som er en del av Stormen.

– Jeg er overrasket over hvor tett det føles. Jeg trodde det skulle være litt større og mer upersonlig. Jeg er positivt overraska over følelsen i rommet. Veldig artsy, sier Petter Unstad.

Trommis Jørgen Smådal Larsen sier at lokalet har gode vibber.

– Det er rocka mørkt og kult, gliser han.

Gamle Sinus var ikke kjent for god lyd. Det vil endre seg nå, ifølge Kråkesølv.

– Det er nesten litt for skummelt god lyd. Det er såpass godt dempet, at vi er nødt å dra på litt ekstra.

På spørsmål om lokalet har sjel, er Unstad og Smådal Larsen samstemte.

– Sjel er noe som kommer etter hvert. Det er vår oppgave å sørge for at dette blir et sted for gode konsertopplevelser. Det er publikum og artistene som kan gjøre noe med det, ikke lokalet, sier de.

Bandet fra Bodø er imponert av akustikken i det nye kulturhuset i Bodø.

– Vi får dobbelt opp, får et godt lokale og et godt publikum, konstaterer Jørgen Smådal Larsen og Petter Unstad i Kråkesølv.

Stormfull vei mot målet

Veien fram til de to praktbyggene i sentrum av Bodø har vært lang, kronglete og til tider stormfylt, etter at ideen ble lansert om å bygge ut et eget kulturkvartal i Bodø sentrum for 20 år siden.

Det har vært mye debatt om det er riktig å bruke 1,2 milliarder på kulturbygg i en by med kun 50.000 innbyggere. Diskusjonene har rast om plassering, utseende og pengebruk. Bodøs politikere vedtok å bygge et kulturhus mens de rødgrønne styrte, tilbake i 2007. Året etter ble det bestemt at forblåst busstorg skulle ende som Bodøs nye storstue. Biblioteket skulle få plass nærmest havna, foran SAS-hotellet.
En arkitektkonkurranse ga politikerne 94 forslag å velge mellom fra både nasjonale og internasjonale arkitekter. Valget falt til slutt på Urbane figurer, tegnet av det engelske arkitektfirmaet DRDH Architects.

(artikkelen fortsetter under)

Det er Bodø kommune Kommunikasjon som har laget filmen etter å ha tatt ett bilde hver dag kl 12.00 i hele byggeperioden. Musikken er bygd på lyder tatt opp i hele byggeprosjektet, og er komponert av Ronny Wærnes.

Det er Bodø kommune Kommunikasjon som har laget filmen etter å ha tatt ett bilde hver dag kl. 12.00 i hele byggeperioden. Musikken er bygd på lyder tatt opp i hele byggeprosjektet, og er komponert av Ronny Wærnes.

6. august 2011 la daværende kulturminister Anniken Huitfeldt kunne legge ned grunnsteinen på den gamle buss-stasjonen.

En måned senere startet gravinga, men ikke alle var like glad for det. I valgkampen lovte daværende opposisjonspolitiker fra Frp, Tom Cato Karlsen å stoppe bygginga dersom Frp kommer til makten.

Mens området ble en byggeplass, valgte Bodøs innbyggere et blått bystyre. Det ble plutselig usikkert at planene om nytt kulturkvartal ville bli gjennomført.
Men usikkerheten ble ryddet av veien. I mars 2012 sprettet kulturhussjef Rolf-Cato Raade champagnen i det gamle kulturhuset.

Etter tre hektiske år med bygging står det nye kulturhuset i Bodø ferdig. 1,2 milliarder kroner har det kostet, og nå skal det feires.

Eneste i verden

Som eneste konsertsal i verden har Stormen spesialkonstruerte vegger for å skape god lyd. Et samarbeidsprosjekt mellom det britiske arkitektfirmaet DRDH og ingeniør – og sceneteknikkfirmaet Arup har resultert i bevegelige vegger for best mulig akustikk.

Sceneteknisk sjef Håvard Christensen har sammen med teknikere fra Nederland installert dempeveggen.

– Med denne veggen kan vi stille inn rommet. Lydbildet og klangen kan endres i løpet av sekunder.

Dempeveggene kan ved hjelp av bevegelsesmekanismen skape mye klang under for eksempel en akustisk konsert, men også absorbere lyden fra høylytte konserter.

Artistene kan være med å bestemme hvilken klang de selv ønsker for sin konsert.

– Dette blir det beste konserthuset i Europa, fastslår Håvard Christensen.

Se NRKs musikkvideo med Lisa Stokke til Stormen bibliotek.

MUSIKKVIDEO TIL STORMEN: Lisa Stokke oppfordrer barn til å fantasere gjennom litteratur gjennom denne norske versjonen av A Piece of sky. FOTO: NRK

Her er programmet:

Programledere:

Carina Olset & Halvdan Sivertsen

Nordnorsk Symfoniorkester
Dirigent Christian Lindberg

Artister:

Halvdan Sivertsen
Kari Bremnes
Mari Boine
Audun Iversen
Birgitte Christensen
Jan Gunnar Hoff
Marianne Beate Kielland
Leif Ove Andsnes
Lisa Stokke
Jens Christian Kloster
Gaute Vikdal
Vocal Art
Dansere fra Moving Art (Henrik Lamark og Livia Kodolànyi)

Fra Sinus:

Kråkesølv
Eline Thorp
Leif Ove Andsnes & Midnight Sun Trio
(Arvid Engegård, Susanne Lundeng, Knut Erik Sundquist)

Fra biblioteket:

Nordland Teater: utdrag fra Stormen

Regi: Johan Osuldsen