Hopp til innhold

– I dag må man ta høyde for at man kan bli snikfilmet

Kripos opplever en økning i antall saker knyttet til ulovlig bruk av spionutstyr. Konstituert lensmann Dag Sture Strøm i Vestvågøy ber folk passe på når man går inn i garderober eller andre avkledningsrom.

Spionkamera snikfilmet kvinne i Lofoten

Dette skjulte kameraet ble funnet på et solstudio i Lofoten denne uken.

Foto: Politiet

NRK fortalte fredag at politiet i Vestvågøy har bedt Kripos om hjelp etter funn av et spionkamera på Leknes. Kameraet ble funnet i et omkledningsrom på et solstudio, og politiet ønsker nå tips fra publikum.

Man finner spionkamera likt det som ble funnet i Vestvågøy til noen få hundre kroner på nettet. Mange av kameraene kan filme i HD.

Steffen Thorkildsen, leder ved seksjon for elektroniske spor på Kripos, forteller at de har registrert en økning i slike saker i løpet av de siste par årene.

– Generelt kan man si at den teknologiske utviklingen er i stor endring og kamerateknologi i elektronisk utstyr er mer tilgjengelig nå enn før. Siden denne teknologien er billig og tilgjengelig er det naturlig å tenke seg at det blir flere saker.

– Har god kompetanse

Thorkildsen forteller at Kripos har sine metoder for å finne gjerningspersonen i slike saker.

– Om ikke gjerningspersonen har filmet seg selv, må tradisjonelle spor benyttes. Det kan være fingeravtrykk, DNA, vitneobservasjoner, elektroniske spor og annet.

Han legger til at det å hente ut videoopptak fra minnekort ikke skiller seg spesielt fra hvordan data hentes ut fra andre lagringsmedier

– Dette finnes det god kompetanse på og trenger ikke ta lang tid. Når det gjelder selve analysearbeidet av videoen vil det avhenge av hvor man ellers står i saken. Her kommer mer tradisjonelt politiarbeid inn, som identifikasjon av personer, stemmer, ting, bygninger og så videre, og dette kan ta mer tid.

Brun og Blid i Leknes

BRUN OG BLID: Kameraet på Leknes ble funnet på dette solstudioet.

Foto: Tommy Johansen

– Forsvinner ikke fra markedet

Konstituert lensmann Dag Sture Strøm i Vestvågøy forteller at strafferammen for å «snilfilme» ulovlig kan resultere i bøter og fengsel i inntil to år. Han ber folk ta nødvendige forholdsregler når man går inn i garderober eller andre avkledningsrom.

– Man må være mer oppmerksom på at sike typer gjenstander kan være festet opp. Dette gjelder ikke bare spionutstyr. Også mobiler og andre lagringsmedier kan brukes til ulovlig «snikfilming».

Strøm mener også at de som eier lokalene har et asvar for å avdekke spionutstyr som blir festet på veggene.

– Hvis man kommer over slikt utstyr, så bør man ta kontakt med politiet, slik at vi får gjort de nødvendige undersøkelsene på et tidlig tidspunkt, avslutter Strøm.