– Hun ville forandre verden

I dag ble Karin Elena Holst (15) begravet fra Ytteren kirke i Rana. – Hun ville bruke engasjementet sitt til å forandre verden.

Karin Elena Holst

I en fullsatt Ytteren kirke blir Karin Elena Holst begravet.

Foto: NRK

Karin Elena Holst var medlem av Rana AUF. Fredag 22. juli ble hun drept på Utøya under AUFs sommerleir.

Til tross for sin unge alder, beskrives hun som en pådriver og en bevisst ungdomspolitiker.

– Karin Elena ville bruke engasjementet sitt til å forandre verden. Hun sørget for å dra andre med i AUF. Hun var en pådriver, sier leder av Rana AUF, Runar Brataas.

– Karin Elena var veldig voksen og bevisst på hva hun mente.

– Veldig tungt

Karin Elena Holst

Karin Elena Holst ble bare 15 år.

Foto: Lars Petter Kalkenberg / NRK

Brataas, som også er nestleder av Nordland AUF, var selv deltager på Utøya, men var på land da terroren rammet. Han synes det er tungt å si adjø.

– Dette er veldig tungt og hele dagen er helt surrealistisk. Å ta adjø med en av våre mest aktive medlemmer er vanskelig, sier han.

Full kirke

Karin Elena var den siste av de seks ungdommene fra Nordland som mistet livet på Utøya, som ble begravet.

Kyst- og fiskeriminister, Lisbeth Berg-Hansen, representerte regjeringen under seremonien. Stortingsrepresentantene, Tor Arne Strøm, Eirik Sivertsen og Lillian Hansen var også stede.

Det var på forhånd ventet mellom 800 og 1000 sørgende i Ytteren kirke, som bare rommer 400.

Det var derfor satt opp høyttaler utenfor kirke, slik at de som ikke fikk plass inne, kunne følge seremonien fra utsiden.

– Begravelsene konkretiserer

Leder i Nordland arbeiderparti, Bjørnar Skjæran, har vært til stede i fire begravelser etter tragedien på Utøya. I dag sa han farvel til den siste av de omkomne ungdommene fra sitt fylke.

– Det er jo tøft dette her. Det å være til stede i begravelsene, konkretiserer det som har skjedd, og da er det ikke lenger bare store tall. Men det er viktig å understreke at det først og fremst er familien og de nærmeste som lider, sier han.