Hopp til innhold

– Han hadde stor tillit i Nord-Norge

Beskjeden om at Heikki Holmås trekker seg som kandidat til ledervervet i SV ble tatt imot med skuffelse i Nord-Norge. – Han representer noe annet og lytter til medlemmene.

Heikki Holmås

Heikki Holmås er ikke lenger kandidat til ledervervet i SV.

Foto: Sørbø, Krister / SCANPIX

Heikki Holmås kunngjorde på en pressekonferanse i Stortingets vandrehall tirsdag kveld at han trekker seg som kandidat til ledervervet i Sosialistisk Venstreparti.

Dermed er det klart at det blir 34 år gamle Audun Lysbakken som skal overta når Kristin Halvorsen trekker seg etter 15 år i ledervervet.

– Hadde tillit i Nord-Norge

Kjersti Markusson

Kjersti Markusson.

Foto: Lars Bjørn Martinsen / NRK

I Nordland SV tok de imot beskjeden med skuffelse.

– Heikki Holmås hadde stor tillit i Nord-Norge. Det folk sier er at han representerer noe annet, en ny stil. Han lyttet til folk, han ser folk og han hører på det som kommer fra medlemmene. Det er hovedårsaken til at han fikk så stor støtte hos oss, sier leder i Nordland SV, Kjersti Markusson.

– Ikke uventet

Men hun forstår Holmås' beslutning.

– Jeg synes det er beklagelig, men det er ikke uventet. Han har jo sagt at han skulle vurdere kortene sine fortløpende. Nå så han vel etter fylkesårsmøtene at det går Lysbakkens vei, sier hun.

Det bekreftet også Holmås i går.

– Etter å ha talt opp stemmene etter helgens årsmøter i fylkeslagene, tok jeg inn over meg at jeg hadde stor støtte, men at Lysbakken hadde enda større støtte. Jeg har derfor valgt å trekke mitt kandidatur, sa Holmås til NTB.

(artikkelen fortsetter under)

Video df14ae47-bc6e-42a4-941f-30fd580b622d.jpg

Heikki Holmås trekker seg som lederkandidat

– Hadde støtte fra 40 prosent

Holmås anslår etter to påfølgende helger med årsmøter i en rekke fylkeslag at han ligger an til å få støtte fra omtrent 40 prosent av delegatene til landsmøtet 11. mars og at Lysbakken blir støttet av de resterende 60 prosentene.

Både Lysbakken (34), Holmås (39) og andre nestleder og parlamentarisk leder Bård Vegar Solhjell (39) stilte som kandidater til ledervervet etter at Kristin Halvorsen varslet sin avgang Solhjell trakk sitt kandidatur i slutten av september.

Flertallet i SVs valgkomite innstilte i slutten av januar Lysbakken som ny partileder. I forrige uke ble det dessuten klart at Inga Marte Thorkildsen (35) blir innstilt som ny nestleder i partiet.