– Historisk gode skiforhold i fjellet

Turistforeningen melder om gode skiforhold i fjellet over nesten hele landet. – I store deler av Nord-Norge er forholdene historisk gode, sier Bjørnar Mikkelborg i Narvik skiklubb.

Fine skiforhold ved Sandviktinden i Narvik

Det stunder mot mai, men skiforholdene i fjellet i Nordland er historisk gode. Her fra Sandvikfjellet.

Foto: Øystein Pedersen

Selv om påska er over, er det ingen grunn til å legge fra seg skiene.

– Jeg har aldri opplevd bedre skiforhold så sent på året som i år. Det er historisk gode skiforhold nå, ikke legg fra deg skiene selv om det er vår, er oppfordringa fra Narvik Skiklubb.

Det er snøfallet i starten av uka som har sørget for fersk snø oppå skaren – og dermed drømmeforhold. Snødybden er 80 centimeter i fjellene rundt Narvik.

– Jeg kan ikke minnes at vi har kjørt nykjørte spor i Kobberstadløypa i slutten av april. Vi har lagt til rette for både langrenn og alpint om lag seks kilometer spor. I tillegg er det fine forhold for toppturer. Dersom dette været fortsetter, vil vi ha fine forhold til godt over helga, sier styreleder Bjørnar Mikkelborg i Narvik skiklubb.

– Bra over nesten hele landet

Ingvild Lundberg Bakke

Ingvild Lundberg Bakke i DNT.

Foto: DNT

Det er ikke bare i Nord-Norge skiforholdene er gode. Kommunikasjonsrådgiver Ingvild Lundberg Bakke i Den Norske Turistforening (DNT) forteller om gode forhold i nesten hele landet, og at flere av foreningens betjente hytter fremdeles har åpent.

– Det er supre forhold både i Jotunheimen, Breheimen, Skarvheimen og på Hardangervidda, sier hun.

Hun har inntrykk av at mange har planer om å dra ut for å gå på ski denne maihelgen.

– Mange er i fjellet allerede. 1. mai er en klassisk dag for å dra på tur. Vi i Turistforeningen mener at mai er den beste måneden for skitur i fjellet, med lange dager og godt vær, og oppfordrer alle til å ta seg en tur til fjells denne måneden.

– Magisk

Tilbake i Narvik forteller Mikkelborg at han selv har vært på flere toppturer i det siste. Han beskriver forholdene som magiske.

– Det er fascinerende, og for dem som liker å gå på ski, er dette en drøm som går i oppfyllelse.

Sandviktinden i Narvik

Turglede ved Sandviktinden.

Foto: Bjørn Forselv

– Men liker vi egentlig å gå på ski på denne tida av året?

– Det som er litt trist i Nord-Norge er at folk legger vekk skiene når det blir vår. Det er nå, når sola står opp klokka 04 om morgenen, og ikke går ned før i 22-tida at man virkelig kan bruke naturen lenge utover kveldene.

– På vinterstid må du nesten til Alpene for å finne liknende forhold. Nå har vi det slik her nord – rett utenfor stuedøra, sier han.

Han tror de gode skiforholdene vil vare til i midten av mai – minst.