– Her er det vakrest i Norge

Det er ingen tvil om at Nordland er Norges vakreste sted. Lofoten og Vesterålen slår absolutt alt, sier Hans Olav Brenner – i kveld på roadmovie gjennom Nordland.

Hans Olav Brenner på Vega

SLAPP Å BO I VOGNA: Hans Olav Brenner fikk låne dette huset i Brannsvik tilhørende Steinar og Viola Pettersen da han besøkte Vega.

Foto: Jan Palmers / NRK

Fra bilvinduet Norge rundt har han sett masse natur. I kveldens episode av «Brenner» får vi møte menneskeskapte skulpturer midt i naturen når Hans Olav Brenner reiser til Nordland på jakt etter kunsten som ingen ville ha.

Trang fødsel

– Vi ble veldig fascinert av det helt spesielle prosjektet Skulpturlandskap Nordland, som så dagens lys på 1990-tallet. Spesielt tilblivelsen. Hvordan var det mulig å plante 33 kunstverk i naturen? Det er også interessant at motstanden var så stor i begynnelsen, sier Brenner til NRK.no.

Han fant ut at argumentene lever fortsatt.

– Vi traff folk på Vega som mente Norge heller burde reise skulpturer over folk som hadde gjort en hederlig innsats. Noen etterlyste lokale kunstnere og materialer. Men mitt inntrykk er at flesteparten nå er stolte over skulpturene, sier Brenner.

Rullende studio

Han stopper blant annet på Vega og i Lofoten, men han gir seg ikke der.

– Nei, Nordland dukker opp i flere senere programmer også til våren.

På Vega ble han fascinert av steinskulpturen til Kain Tapper ute i ura.

– Skulpturen lå så utilgjengelig til at vi måtte klatre på vei ut dit. Men det var fint da vi kom fram. Du kan speile deg i en stein og snuble i en annen.

Spesielt godt likte han steinen som man kan speile seg i.

– Den blir kalt Dusjkabinettet på folkemunne. Veldig fascinerende.

Fikk haik med Hurtigruten

Hans Olav Brenner på Vega

Det er ingen tvil om at Nordland er Norges vakreste sted, sier Hans Olav Brenner.

Foto: Jan Palmers / NRK

Volvo Amazonen fra 1966 er kjøpt i Sverige, og er kjørt til Norge for å være fungere som rullerende TV-studio i programmet.

– Hvordan var det å kjøre en gammel Volvo Amazon på Kystriksveien?

– Det gikk stort sett bra, men vi fikk hjelp av Hurtigruten på noen etapper.

Lager sitt eget kunstverk

Hans Olav Brenner sin egen kunstinsytallasjon i Svolvær

I kveldens program får du også se at Hans Olav Brenner lage sitt eget kunstverk – på torget i Svolvær.

Foto: Jan Palmers / NRK

I kveldens program får du også se at Hans Olav Brenner lage sitt eget kunstverk – på torget i Svolvær. Da fikk han føle litt på motstanden de 33 kunstnerne følge på i Nordland for 20 år siden.

– Det var ikke så veldig mange som kom for å se på installasjonen. En enslig, engelsk jogger kom forbi, og hans syntes ikke det passet inn i landskapet. Men jeg har hørt rykter om at Kunstforeningen har tatt vare på det. Det er stas, ler Brenner.

Roadmovie

Hans Olav Brenner på Vega i Nordland

Hans Olav Brenner nyter det himmelblå lyset på Vega.

Foto: Jan Palmers

«Brenner» handler om hvordan kulturen har endret seg over tid, fra tidlig på 1960-tallet og frem til i dag. Gjennom seks episoder skal han jakte på folk og fenomener som har endret norsk kultur. Selv beskriver han serien slik:

– Vi skal finne ut hva som er i ferd med å skje i norsk kultur. Vi skal få folk til å ta i bruk banneord i gleden over å ha oppdaget noe nytt. I et program fokuserer vi på matkultur, i et annet på kulturlandskapet som gror igjen.

  • Klokka 20.15 på NRK1 i kveld
Skulpturlandskap Kleppstad i Lofoten

Skulpturlandskap Kleppstad i Lofoten

Foto: Jan-Roger Steen Jensen