NRK Meny
Normal

Helse Nord om Helsenor: – De skader omdømmet vårt

Danske og svenske sykepleiere tror de får jobbtilbud fra Helse Nord RHF på sms.

HR-sjef i Helse Nord, Knut Langeland fortviler

HR-sjef i Helse Nord, Knut Langeland, fortviler over mange klagemailer på navnebror i sør.

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK

Jeg fikk flere sms-er med jobbtilbud fra det jeg trodde var Helse Nord. Jeg skjønte ikke hvorfor jeg fikk disse sms-ene, og ble ganske irritert, sier den danske helsefagarbeideren, Charlotte Jørgensen til NRK.no.

Jørgensen er trolig en av over 40.000 helsearbeidere fra hele Skandinavia som står oppført i vikarbyrået Konstali Helsenor sitt register. De er ifølge dem selv Norges største bemanningsbyrå for helsearbeidere.

Charlotte Jørgensen

Charlotte Jørgensen misliker å få sms-er fra vikarbyrået Konstali Helsenor

Foto: Privat

Deres navnelikhet med norske Helse Nord RHF skaper nå en betent sak mellom to organisasjoner i samme bransje.

Får daglige klager

– Det er ikke lett å se forskjellen spesielt for svenske og danske helsearbeidere, sier en fortvilt HR-sjef for Helse Nord i Bodø, Knut Langeland, og peker på e-post-adressen til vikarbyrået Konstali Helsenor.

Daglig hevder han å motta klager fra helsearbeidere som reagerer på at de blir forsøkt rekruttert til ulike jobber av Helse Nord.

Jeg er en sykepleier fra Danmark som daglig mottar sms fra dere om å jobbe som vikar. Dette har pågått i et par måneder. (...) Jeg har ingen intensjoner om å jobbe for helsenor, og har nå bestemt meg for å sende dere mail hver gang dere sender sms.

Irritert sykepleier

Hei igjen, Helse Nord. Siden det ikke har vært noen reaksjon fra dere på mailen jeg sendte i april, og jeg stadig mottar 1-2 uønskede sms daglig, ber jeg dere stoppe dette. Hvis ikke blir vi nødt til å levere en politianmeldelse.

Frustrert sykepleier

Når NRK.no er på besøk for vi se en full mailboks med klager fra danske, svenske og norske ansatte i helsesektoren.

– Hjemmesiden til Konstali Helsenor har også adressen helsenor.no. Det er også nesten helt likt vår. Det er irriterende at de ikke kan bruke hele sitt registrerte navn, sier Langeland.

– Skader omdømmet

Nå har Helse Nord, med «d» sendt en formell klage til Konstali Helsenor på hvordan deres selskap skaper omdømmeproblemer for Helse Nord.

– Vi påpeker i brevet at dette skaper forvirring og i ytterste konsekvens skader vårt omdømme og spesialisthelsetjenestens omdømme, sier Langeland.

– Vi identifiseres med dette selskapets opptreden på folkemunne, og det er svært uheldig for oss. Vi har blitt truet med politianmeldelse for forhold som ikke har noe med oss å gjøre, forklarer han.

Kjøper tjenester

Men om du trodde Konstali Helsenor er svartelistet hos Knut Langeland tar du feil. Helse Nord RHF kjøper nemlig tjenester hos sin navnebror.

– Er ikke det et paradoks?

– Dette er et firma som leverer helsetjenester etter en rammeavtale som vi har inngått. De er kvalifiserte, og det må vi forholde oss til.

– Tror du Konstali Helsenor bevist spekulerer i navnelikheten?

– Det er fristende å trekke en sånn konklusjon. Navnene ligner veldig, slår Langeland fast.

Vikarbasen bekymrer

I Danmark syns Charlotte Jørgensen det er bra at Helse Nord tar et oppgjør med sin navnebror. Selv har hun flere kollegaer som har opplevd å få sms-er fra det norske vikarbyrået.

– Jeg syns det er bekymringsfullt at jeg står på ei liste hos dette vikarbyrået jeg ikke kjenner. Jeg lurer på hva slags opplysninger de har om meg. Har de også mitt fødsels- og personnummer, spør hun.

– Vi kom først

I Konstali Helsenor har man ikke tenkt å endre på verken metoder eller merkenavn.

Administrerende direktør og gründer Svein Konstali viser til at Datatilsynet har godkjent deres vikarbase, og at de tok i bruk merkenavnet helsenor først.

Svein Konstali

Administrerende direktør i Helsenor, Svein Konstali, vil ikke endre navn.

Foto: NRK

– Det er ingen aktuell problemstilling å endre vårt merkenavn. Vi kom først. Siden kom de og la seg tett opp til oss. Jeg antar at det er vårt gode navn og rykte som de da ville profittere på. Vi er jo landets største helsevikaraktør. Så helsevikarer generelt er altså mer glad i våre enn andres meldinger, sier Svein Konstali til NRK.no.

– Det er Helse Nord selv som må svare for hvorfor de har valgt et merkenavn som likner vårt. Men å kritisere oss for en navnelikhet de selv alene er ansvarlig for, er jo ikke særlig tillitvekkende. Å påstå at landets største helsevikarbyrå sender ut meldinger som er til irritasjon, faller jo også for sin egen urimelighet. For hvem vil mistenke oss for å drive med selvskading?, spør Konstali.

Og Konstali etterlyser også dokumentasjon fra Helse Nord RHF at deres omdømme skades av måten hans vikarbyrå arbeider på.

Har ikke sett klagemailer

– Jeg har ikke sett en eneste av disse klagemailene som Helse Nord sier de har fått om oss. Vi har holdt på med dette i snart 15 år, og er en seriøs aktør med et godt omdømme. At dette plutselig kommer opp nå forstår jeg ikke, sier han.

– Men NRK har selv sett noen av klagepostene som Helse Nord viser til?

– Jeg kan ikke garantere at det ikke kommer ut meldinger fra vårt store system, som enkelte ikke ønsker å motta. Da må de i så fall ta kontakt med oss, og så løser dette seg greit.

– Hvordan har dere skaffet dere et register med over 40.000 helsearbeidere?

– Dette er offentlige registre som vi innhenter våre opplysninger fra.

– Har dere også fødselsnummer og personnummer på dem som står der?

– Det står nok fødselsnummer i autorisasjonsregisteret som vi henter opplysninger fra svarer Konstali.