NRK Meny
Normal

– Havet må alltid ha hovedfokus

Selv om han ønsker oljeutvinning, er Jonas Gahr Støre er klar på at havet er Norges viktigste ressurs for framtida.

Jonas Gahr Støre besøker Universitetet i Nordland

– I et langt perspektiv er havet viktigere enn oljen, for dette er fornybare ressurser. Vi som nasjon må alltid ha hovedfokus på det havet gir på lang sikt, og at vi bygger kunnskap om det. For det er veldig mye vi ikke vet om havets muligheter. Vi er nødt til å satse tungt på slik forskning som de utfører her på Universitetet i Nordland, sier Støre.

Vil ha både olje og fisk

Å få utnyttet oljeressursene er dette som har vært hovedfokuset når det gjelder vekst i nord. Men med lavere oljepriser spør flere seg om det fortsatt bør være sånn.

– Det er ingen motsetning mellom å satse på havet og utvinne olje. Verden trenger olje og gass, og vi mener hele norskekysten må få ta del i oljeeventyret så langt det er mulig, sier Arbeiderpartiets leder.

I dag møtte Støre noen av forskere som jobber på Universitetet i Nordland i Bodø. De er ikke i tvil om at Norge har et ansvar for også å satse på havet.

– I 2050 har verdens befolkning økt med 30 prosent. De vil trenge 70 prosent mer mat enn det vi gjør i dag og dobbelt så mye energi. Havet vil i framtida både kunne gi oss den maten og energien vi trenger, for eksempel gjennom tang og tare, sier dekan Reid Hole.

Reid Hole

Reid Hole mener tang og tare kan bidra til å løse verdens energibehov.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

– Nordland vil ligge i front

På forskningsstasjonen på Universiteet forskes det på nye marine næringer, blant annet oppdrett av flekksteinbit.

– Det er viktig å ha flere bein å stå på. Med flekksteinbit har vi en fordel at den ikke er konkurranseutsatt. Med de svingningene som har vært i oljeprisen i det siste, vil jeg si at det er enda viktigere å bygge opp norsk havbruksnæring, sier Willy Sandaa, administrerende direktør i Aminor.

– Nordland kommer til å ligge helt i front i framtida. Fordi de har havet, kysten og ikke minst kunnskapen. Det at de har flere bein å stå på vil nordlendingene nyte godt av i framtida, spår Arbeiderpartiets leder.