– Har ikke sett noe lignende tidligere

Da de to kameratene var på fisketur tidligere denne uka fikk de fangst av det helt spesielle slaget.

Fikk spesiell fisk i garnet

HAR IKKE SETT LIGNENDE: Disse to fiskene er ikke tidligere observert så langt nord som Evenes.

Foto: Trine Paulsen

– Jeg var fisker av yrke før i tiden, og pleier å være mye ute på sjøen. Men jeg har aldri sett noe lignende tidligere, enda jeg kan en god del om ulike fiskearter, sier Gunnar Ulriksen til NRK.

Han var sammen med sin kamerat Jens Larsen på fisketur i Evenes tidligere denne uka. De hadde satt garn for å fiske etter sild eller makrell som de skulle bruke som agn for å fange kveite.

Det var avisa Fremover som først omtalte det spesielle funnet de to gjorde dagen etter at garnet var satt.

– Da vi sjekket garnet dagen etter hadde vi blant sild og makrell også to veldig rare fisker som vi aldri hadde sett før. Vi funderte på om det kunne være makrellstørje, fortsetter Ulriksen.

– Eksotisk

Fikk kveite på 85 kilo

GODT FISKE: Gunnar Ulriksen og Jens Larsen fisker mye sammen. Her har de fått en kveite på 85 kilo.

Foto: Trine Paulsen

Kameratene tok med seg de to fiskene hjem og la de i fryseren. Dagen etter kom en venninne fra Narvik og tok bilder av fiskene.

– Heller ikke fotografen hadde sett noe slikt før. Vi bestemte oss for å kutte de opp. Da så vi at kjøttet var rosa-rødt, og at det ikke kunne være noen makrell vi hadde fanget. Den måtte være mye mer eksotisk, sier Ulriksen.

Han anslår størrelsen til å være på henholdsvis seks og 10 hekto.

– Vi brukte kjøttet som agn. Vi spøkte litt med hverandre, og mente dette måtte gi storfangst. Men det gjorde det ikke.

– Hvordan har fisket vært i sommer for øvrig?

– Veldig bra. Mye sei, mindre makrell og en god del torsk. For noen dager siden fikk vi en stor kveite på 85 kilo på line i Bogen i Ofoten. Det ble en lang og hard batalje for å få kveita opp i båten og inn på land, sier han.

Uvanlig i nord

Ifølge Fremover skal det dreie seg om en fiskeart ved navn stripet pelamide. Ifølge nettleksikonet Wikipedia er dette en stimfisk i makrellfamilien som lever pelagisk i de øvre vannlagene i kystfarvann. Den er utbredt på begge sider av Atlanterhavet, og finnes også fra Norge sørover til Sør-Afrika.

– Det har vært registrert både sverdfisk og makrellstørje tidligere i Nord-Norge, men stripet pelamide er en nykommer i disse områdene ut fra den informasjonen jeg har tilgjengelig, sier forsker Leif Nøttestad ved Havforskningsinstituttet til avisa.

Arten blir fisket på i det meste av utbredelsesområdet, og fiskes mest i Middelhavet og Svartehavet. Den kan bli inntil cirka fem kilo og hele 90 centimeter lang.

Har du opplevd å få spesiell fangst på fisketur? Tips oss!

Fikk spesiell fisk i garnet

SEKS OG 10 HEKTO: De to fiskene endte opp som agn.

Foto: Trine Paulsen