Hopp til innhold

– Dette har jeg gledet meg lenge til

Kronprinsesse Mette-Marit fortalte om søvnløse netter foran sin litterære togreise fra Bodø som startet i dag.

Kronprinsesse Mette Marit får blomster fra en liten gutt på Bodø stasjon

Blomstergutt Øyvind Presteng Larsen (4) var litt nervøs da han skulle gi kronprinsessen blomster på Bodø stasjon. – Det kjennes litt «krøllat» i magen, fortalte han før overrekkelsen.

Foto: Martin Steinholt / NRK

Kronprinsesse Mette-Marit er i Nordland for å inspirere nordmenn til å lese mer bøker. I dag innledet hun sin litterære togreise fra Bodø til Stjørdal.

– Ønsket mitt med denne reisen er ikke bare å dele min leseglede med andre, men at dere skal få dele deres leseglede med meg og andre, sa kronprinsesse Mette-Marit i sin åpningstale.

Egen vogn

Kronprinsessen har sin egen bibliotekvogn, og skal ha en rekke stopp på reisen sørover. I sin tale fortalte kronprinsessen om hvor mye litteratur har betydd for henne.

– Dette har jeg gledet meg lenge til. For meg har bøkene vært et hjem. Derfor har det å skulle snakke om hva litteraturen har betydd for meg gitt meg søvnløse netter.

Deler ut bøker

Rød løper foran kongevogna i Bodø

NSB har lagt ut den røde løperen for kronprinsessen.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Om lag 50 personer hadde møtt opp tirsdag morgen for å møte kronprinsessen. Blant dem var barn fra Aspåsen barnehage. Øyvind Presteng Larsen fikk æren av å gi kronprinsessen blomster da hun kom til jernbanestasjonen i Bodø.

– Det kjennes litt «krøllat» i magen, kunne han røpe overfor NRK.no før overrekkelsen.

NSB har bygd en bibliotekvogn for anledningen, og tilbudet er også åpent for publikum. Bibliotekar Elin Rognan har ansvaret for boktilbudet fra Deichmanske inne i toget.

– Vi har et godt utvalg av litteratur. Det er mye skjønnlitteratur, en del barnelitteratur, og kronprinsesse Mette-Marits egen bokhylle med hennes private bøker.

Det er imidlertid ikke bare kronprinsessen som kan få glede av bøkene i toget. Alle kan låne bøker, og noen bøker gis bort gratis.

– Hvis du har et lånekort, fra hvilket som helst bibliotek, så kan du låne bøker. I bokkafeen har vi brukte bøker som folk kan ta med seg hjem helt gratis, sier Rognan.

Stolt debutforfatter

Debutforfatter Elin Åsbakk Lind fra Bodø leste fra sin nylig utgitte novellesamling for kronprinsesse Mette-Marit på perrongen før avreisen. For den ferske forfatteren var det stor stas at kronprinsessen tok seg tid til en prat etterpå.

– Det var utrolig hyggelig. Hun kom bort og sa at hun syntes novellen var veldig fin, og at hun hadde lest flere noveller fra boka. Det er utrolig stor stas for en debutant å høre, sier hun til NRK.no.

Mange stopp

Mette-Marit tar Litteraturtoget

Kronprinsessen har sin egen bibliotekvogn, og skal ha en rekke stopp på reisen sørover.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Togreisen er bokormen Mette-Marit sin egen ide, og skal ta to dager. Toget har planlagt stopp på Fauske, Rognan Mo i Rana og Mosjøen på dag en. Onsdag reiser kronprinsessen og litteraturtoget videre til Snåsa, Steinkjer og Stjørdal. På hver stasjon er det planlagt et litteraturarrangement.

Mandag formiddag stilte kronprinsessen opp til intervju med NRK bok på Twitter og svarte på innsendte spørsmål. Blant annet forklarte hun bakgrunnen for ukas reise.

– Jeg hadde lyst å formidle min store leseglede. Jeg er også glad i tog. På tog reiser vi langsomt. Som i bøkene, tvitrer kronprinsessen om hvorfor hun nå skal ut på togtur for å snakke om sin livsreise med bøker.

Deler favorittbøker

Forfatter Elin Aasbakk Lind leser for kronprinsessen

Forfatter Elin Åsbakk Lind fra Bodø leser fra novellen sin «Langt fra i rute» for kronprinsessen.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

I det siste har kronprinsessen og hennes følgere delt sine favorittbøker med hashtagen #minbok på Twitter. De neste dagene skal flere gjøre det samme på den litterære togreisen i Nordland og Trøndelag. Ikke minst skal folk få vite mer om hvilke bøker som har betydd mest for kronprinsessen som barn, ungdom og voksen.

Kronprinsessen pleide å gå på biblioteket som barn, og har et sterkt forhold til å gå rundt blant alle historiene:

– I barndommen var Anne Kat. Vestly, Astrid Lindgren og Roald Dahl viktige. Men den store boka fra barndommen er Brødrene Løvehjerte.

Knausgård et must

Som voksen leser hun mye amerikansk litteratur. I et intervju i spalten På Nattbordet i Dagens Næringsliv lørdag forteller kronprisessen at hun akkurat nå leser «Roth Unbound», om Philip Roth. Hun har også vært opptatt av James Salter, og har selvsagt lest sin Knausgård.

– Han er jo ikke til å komme utenom når man har vokst opp i Kristiansand, han skriver jo om barndommen min.

Kronprinsesse Mette-Marit gleder seg til togtur fra Bodø

Kronprinsesse Mette-Marit er i Nordland for å inspirere nordmenn til å lese mer bøker. Her forteller hun at hun gleder seg til togtur. Foto: Svein Aakre/Håkon Jacobsen