NRK Meny
Normal

– Har blodferske spor etter bjørnen

Bjørnejakta i Saltdal er inne i en kritisk fase. NRK er på stedet bare et par hundre meter fra de blodferske sporene etter slagbjørnen.

Blodferske spor etter bjørn i Saltdal

Jegerne fant like før klokka 13.00 blodferske spor etter det de mener er en voksen hannbjørn.

Foto: Vegar Pedersen, SNO / NRK Kåre Riibe Ramskjell

I hele går var jegerne i hælene på bjørnen som har gått løs på sau bare 150 meter fra bebyggelsen øst for E6 som går gjennom kommunen.

I dag har jakten fortsatt med uforminsket styrke og jegerne fant like før klokka 13.00 blodferske spor etter det de mener er en voksen hannbjørn.

NRK snakker med jaktleder Rune Berg som står 200 meter fra de nærmeste bolighusene i området.

– Nå kan vi være så nært som 300 meter fra bjørnen, hvis sporene er så ferske som vi tror, forteller han.

– Hunden reagerte tydelig

Et tydelig signal om hvor nær bjørnen er, er reaksjonen fra en av jegernes hunder.

– Bjørnen må være rett oppi her. Når hunden reagerer så tydelig og oppfører seg sånn, må sporene være ferske, sier Berg.

Nå blir jaktlaget organisert på nytt og jegerne blir plasserte ut på strategiske punkter.

– Har dere håp om at dere greier å ta bamsen?

– Når vi har funnet så ferske spor er sjansen veldig gode.

Ferske bjørnespor i Saltdal

I hele går var jegerne i hælene på bjørnen som har gått løs på sau bare 150 meter fra bebyggelsen øst for E6 som går gjennom kommunen. I dag fant de nye spor.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Var på skuddhold

I går kveld var jegerne på skuddhold av bjørnen ved to anledninger.

– Jeg snakket med en i jaktlaget som satt på post like etter 20.30 mandag kveld. Da hadde de akkurat sett bjørnen bare 400 meter overfor campingplassen på Nordnes, forteller utmarkskonsulent Rune Berg til NRK.no.

Tett vegetasjon og kort avstand gjorde at det ikke var forsvarlig å skyte på bjørnen.

Senere samme kveld, kom en av de to elghundene som er med i jaktlaget i kontakt med bjørnen. Men heller ikke denne gangen kom jegerne på skuddhold.

Både jegerne og Berg så flere spor etter slagbjørnen i løpet av mandag kveld.

Fikk fellingstillatelse

Det var Bergs elghund som først oppdaget at ikke alt var som det skulle da han gikk søndagstur med sitt treårige barnebarn i skogen like ved der han bor på Nordnes i nordlandskommunen Saltdal.

– Det er merkelig at den kommer så nært bebyggelsen, spesielt når det er så mye bær i skogen. Den opptrer uforutsigbart, sier Berg.

Fylkesmannen i Nordland ga mandag ettermiddag skadefellingstillatelse på bjørnen som herjer i Saltdal.

Lisensjakt på t0 bjørn

Lisensjakten på to bjørner i Nordland starter onsdag denne uka.

Onsdag 21. august starter lisensfellingsperioden for bjørn. Miljødirektoratet åpner for felling av til sammen 14 bjørner i deler av Hedmark, Midt-Norge, Nordland og Finnmark og Troms. I tillegg har rovviltnemnda i Oppland åpnet for felling av tre bjørner.

Når ikke bestandsmålet

Ingen av regionene med et fastsatt bestandsmål for bjørn har nådd målet per i dag. I disse regionene vedtar Miljødirektoratet lisensfellingskvoten. Det åpnes i år for å felle fire bjørner i Hedmark, fire bjørner i Midt-Norge, to bjørner i Nordland og fire bjørner i Troms og Finnmark. I Oppland er det ikke mål om fast bjørnebestand, og rovviltnemnda har dermed myndighet til å sette kvoten. Nemnda i Oppland har åpnet for felling av tre bjørner.

Rovviltnemnda i Saltdal har søkt Miljødirektoratet om lisensjakt både på øst- og vestsida av Saltdal, samt sørover mot Storjord.

Skadefelling er et virkemiddel som forvaltninga har dersom det oppstår akutte tap av sau på beite. Lisensjakt skal regulere bjørnebestanden, og betyr at man kan skyte hvilken som helst tilfeldig bjørn som er i det området åpnes for jakt på.

– Det er mye sau i området, og dersom bjørnen fortsetter og tar sau, kan det fort bli dramatisk før sauebøndene her, sier Berg til NRK.no.

Tidligere i sommer fra det vært jaktet på bjørn på vestsiden av Saltdalen. Det er ikke kjent om det er den samme bjørnen som nå herjer på østsiden.

– Men jeg vil anta at det er flere bjørner som er på ferde i Saltdal, sier utmarkskonsulenten.

Janne Sjelmo Nordås

Bjørnejakta kunne ifølge jegerne vært langt mer effektiv dersom de fikk slippe løs hundene sine. Men det setter båndtvangen en stopper for.