Hopp til innhold

– Har aldri sett et kraftigere høytrykk i oktober

Med unntak av Østlandet, gir et kraftig høytrykk fint vær i store deler av landet i minst en uke til, forteller meteorologen.

hest i bodø

– Fra Trøndelag sørover til Stavanger har det vært veldig fine forhold i dag. Det er litt skyer langs kystområdene og i Nord-Norge, stort sett tørt og fint, forteller vakthavende meteorolog Vibeke Tyness ved Meteorologisk institutt (MET).

Det er Vestlandet, Midt-Norge og store deler av Nord-Norge som blir «værvinnerne» i dagene som kommer.

Hunden Theo kosa seg på Stranda Årnessan i Hadsel

Hunden Theo kosa seg på Stranda Årnessan i Hadsel.

Foto: Margaret Hennie Nilsen

Tyness forteller at en høytrykksrygg er i ferd med å etablere seg over Kola og Nord-Finland, som i praksis betyr at særlig kystområdene fra Bergen til Nordkapp vil få fralandsvær de neste dagene, med lite nedbør og få skyer.

Slik det ser ut nå, byr både helga og starten av neste uke på fine dager her. Varslet blir mer usikkert mot midten og slutten av neste uke.

Det ser ikke fullt så lyst ut for Østlandet sin del, som kan vente seg skyet vær og regn, men ikke de helt store nedbørsmengdene.

– Høytrykket ligger mer eller mindre i ro frem til tirsdag i neste uke. Bakdelen er at det kan bli veldig tørt mange steder, med påfølgende skogbrannfare. Blant annet i Sør-Trøndelag og på Nordvestlandet.

Rekordstort høytrykk

Fra Klimavakten hos MET får NRK opplyst at et spesielt kraftig høytrykk har gitt mye sol og klare luftmasser i store deler av Norge siden begynnelsen av oktober.

Bjart Eriksen

– Databasen vår strekker seg tilbake til cirka 1960. Før denne tid var det få stasjoner som observerte trykk kontinuerlig, forteller Bjart Eriksen.

Foto: Mai-Linn Finstad Svehagen

Oktober måned går faktisk rett inn i historiebøkene. For aldri har meteorologene observert et kraftigere høytrykk, enn det som ligger over deler av landet vårt nå (se grafikk fra MET nederst i saken).

– Vi kan i hvertfall med sikkerhet si at dette er det kraftigste oktoberhøytrykket på 50 år, forteller utviklingsmeteorolog Bjart Eriksen ved MET.

Høytrykk er assosiert med rolige vindforhold og nedsynkende luft, og gir mye fint vær. Her kan du lese mer om hva et høytrykk egentlig er.

– Dette høytrykket er i en klasse for seg selv, og blir kun slått av de aller kraftigste vinterhøytrykkene. Andre kraftige høytrykk i oktober finner man i 1964, 1971, 1980, 1985 og 2005. 2016 er soleklart sterkest, sier Eriksen.

Begynner å nærme oss rekord

Vibeke Tyness ved MET forteller at vi begynner å nærme oss rekord med tanke på antall dager med høytrykk.

– Det gjelder uansett sesong. Selv ikke vinterhøytrykkene pleier å vare så lenge. At et høytrykk treffer i begynnelsen av oktober og varer helt fram til 1. november er sjeldent, og det er spesielt at det har klaffet så bra med kalenderen.

Hun forteller at oktober er vanligvis en måned som svinger veldig. Man kan få både en avslutning på sommeren, og en forsmak på vinteren.

Oktober
Foto: MET