– Jeg har aldri sett et bedre sykkelritt i Norge

Få har sett flere sykkelritt i Norge enn Johan Kaggestad. Men noe lignende som Arctic Race of Norway har han aldri opplevd.

Arctic Race - Johan Kaggestad

– Det er helt realistisk at vi får se Mark Cavendish og de andre kanonene allerede neste år, sier Johan Kaggestad om fremtiden til Arctic Race of Norway.

Foto: AFP PHOTO / Daniel Sannum Lauten - NTB scanpix Håkon Mosvold Larsen

– Dette er det best arrangerte sykkelrittet jeg har sett i Norge. Det samme gjelder den voldsomme oppslutningen langs løypa, sier TV 2s Johan Kaggestad til NRK.no dagen etter den siste etappen av historiens første utgave av Arctic Race of Norway.

I fire dager har Kaggestad gjort sitt beste for å guide tv-seerne gjennom fire etapper fra Bodø til Harstad.

Han beskriver rittet som en ubetinget suksess, og gir følgende forklaring på hvorfor:

– En ting er at det var veldig bra organisert og arrangert. Det andre er at det var voldsomt imponerende å se hvor mange som hadde møtt opp langs løypa. Til slutt er naturen noe helt for seg selv, men det visste vi jo allerede, sier Kaggestad.

(artikkelen fortsetter under)

Cavendish allerede neste år?

Selv om det aller meste av verdenseliten glimret med sitt fravær i år, tror Kaggestad at det kan snu allerede neste år.

– Det vil bli gradvis bedre deltagelse etter hvert. Suksessen i år vil gjør at flere og bedre ryttere vil komme etter hvert, sier han.

– Jeg er overbevist om at dette rittet vil ekspandere ganske kraftig og skyte fart som bare det. Det er helt realistisk at vi får se Mark Cavendish og de andre kanonene allerede neste år, fortsetter kommentatoren.

(artikkelen fortsetter under)

Se video fra folkefesten Arctic Race

Se video fra folkefesten Arctic Race her! Musikk: Steady State - Preppy Peacocks Foto: Sigurd Steinum/Torbjørn Brovold/Nils Mehren/Kåre Riibe Ramskjell.

– ASO er usedvanlig fornøyd

Et viktig suksesskriterie for Arctic Race er at ASO (Amaury Sport Organisation) er med på laget. ASO er den mektige arrangøren som også står bak Tour de France.

– ASO har fortalt meg at de var usedvanlig fornøyd med det de har opplevd i Nord-Norge, sier Kaggestad.

Arctic Race skal foreløpig bare arrangeres i to år til, men svært mye tyder på at det ikke stopper der. I hvert fall ikke om man skal tro ASO-direktør Yann Le Moenner.

– Det vil så definitivt fortsette ut over de tre årene som allerede er avtalt. Dette er noe vi vil satse på, sier han til Vesterålen Online.

Skryt fra Frankrike

Det samme inntrykket gir Bernard Chaudot. Han var produsent for sendingene fra Nord-Norge. Produksjonen er den samme som ble brukt under sommerens Tour de France og har blitt fraktet opp til Norge for å gi best mulige tv-bilder.

Ifølge Chaudot er de som fanget naturen langs løypa på film henrykte over det de fikk se.

– Kameramannen i helikopteret sa til meg at bildene fra Nord-Norge kanskje er de mest fantastiske han har sett siden han startet i jobben.

Han føler seg sikker på at sykkelrittet bare kommer til å vokse.

– Dette var første gang, men jeg håper folk liker det og at det bare vil bli mer og mer folk. Det kommer til å bli fantastisk.

(artikkelen fortsetter under)

Her styres bildene fra Arctic Race

– Bare fantasien setter grenser

Det samme sa sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen til NRK før gårsdagens etappe. Han tror rittet har potensial til å vokse inn i himmelen.

– Vi har veldig mange bra lag på startlisten og jeg tror etter hvert det vil bli enda mer attraktivt å komme til Arctic Race. Også for de store rytterne. Rittet har et kjempepotensial og arrangørene kan komme så langt de ønsker. Det er bare fantasien som setter grenser.

Det fire etapper lange rittet ble avsluttet i Harstad i går, og da kunne Thor Hushovd strekke armene i været etter å ha vunnet både etappen og rittet sammenlagt.

– Jeg klarte akkurat å ta seieren og det er en nydelig følelse, sa Hushovd som også har vært ambassadør for den første utgaven av Arctic Race.