– Har aldri opplevd lignende skader

Landbruksorganisasjon er sjokkert over jordrottas herjinger på øysamfunnet på Helgeland.

Vånd på Austbø

Vånden har gjort store ødeleggelser på øya Austbø

Foto: Frank Nygård / NRK

– Dette er en eksepsjonell situasjon. Slike skader som dette har jeg aldri sett før. At de gjør så store skader som forlagrene er helt nytt. Det har jeg aldri hørt om tidligere, sier Marit Dyrhaug, rådgiver i Norsk landsbruksrådgivning Helgeland.

I fjor høst fortalte NRK at vånden invaderte flere øyer på Helgeland og gjorde store ødeleggelser på hager og åkre.

I vinter har vånden gått til angrep på rundballer bøndene har liggende ute.

– Jeg har ikke turt å tenke på hvor mye jeg taper økonomisk på grunn av vånden, 100 mål jord må såes på nytt i tillegg til alle rundballene som er ødelagt, fortviler sauebonde Steinar Hoff.

Finnes ingen mirakelkur

– Dette er en katastrofe. At vi har så store skader både på marka og på forlagrene gjør situasjonen både spesiell og vanskelig, slår Dyrhaug fast.

Marit Dyrhaug

Marit Dyrhaug, rådgiver i Norsk landsbruksrådgivning Helgeland.

Foto: Frank Nygård / NRK

I dag møtte Dyrhaug Alstahaug kommune og bøndene som er rammet for å gi råd om hvordan de kan begrense skadene fra jordrotta. Men de vil bli plaget i flere år, og noen mirakelkur finnes ikke.

– Vi har få metoder for hvordan vi kan bekjempe vånden. Vi kan prøve å forebygge litt. Man kan prøve å så i på nytt for å sikre avlinger til neste år. I tillegg håper vi at erfaringene fra denne vinteren gjør at vi skal unngå de samme skadene på rundballene til neste vinter, sier Dyrhaug.

Jordskader

Vånden har gravd mange ganger i jorda, og gjort mange åkre ubrukelige.

Foto: Frank Nygård / NRK

Vil kreve erstatning

Bøndene som er rammet får ingen erstatning for skadene vånden har gjort. Ifølge Landbruksdirektoratet er det nemlig bare skader som er forårsaket av klimatiske forhold, for eksempel vinterskader og vanskelige vekst- og innhøstingsforhold, som kan gi rett til erstatning.

– Kommunen vil be Landbruksdepartementet om å gi en ekstraordinær erstatning ettersom dette er en så dramatisk situasjon. Spesielt for de yngre bøndene som har mye gjeld og har det tøft økonomisk, sier Hans Løvmo, landbrukssjef i Alstahaug.

– Dette er en veldig spesiell situasjon og det kommer ikke inn under vanlige ordninger.
Jeg støtter fullt landbrukskontoret fullt ut at her må man prøve å finne et unntak for reglene ettersom dette er en så spesiell situasjon, sier Marit Dyrhaug.

Jordrotte ødelegger rundballer