NRK Meny
Normal

Omkom i MC-ulykke: – Han var utrolig dedikert

Musikkmiljøet på Andøya er i sorg etter gårdagens MC-ulykke hvor Morten Rydland Høyning (32) mistet livet.

Trafikkulykke Håpet

OMKOM: Musikkprofil Morten Rydland Høyning mistet livet i en MC-ulykke i Tromsø mandag.

Foto: Eskil Mehren

– Dette er et stort sjokk for hele musikkmiljøet her oppe. Jeg var sammen med en vennegjeng i går kveld da jeg fikk beskjeden. Tårene trillet hos alle sammen, forteller Cato Håkonsen, leder i Rock mot Rus på Andøya, til NRK.

Det var i går ettermiddag Morten Rydland Høyning (32), til daglig journalist i Nordlys, omkom i en MC-ulykke på Håpet i Tromsø. Håkonsen var opprinnelig fra Bleik på Andøya, og en sentral skikkelse i musikkfestivalen Rock mot Rus som årlig avholdes i månedsskiftet mars/april på Andenes i Nordland.

Håkonsen forteller at Rydland Høyning var godt inne i arrangementet som bookingansvarlig.

– Han har jobbet med festivalen de siste fire årene, men hadde også lang fartstid hos oss før det.

– Han var selv blant de yngste artistene som har deltatt på festivalen noensinne. Da må vi nok helt tilbake til begynnelsen av 1990-tallet, og bandet Black Roses, som Rydland Høyning etablerte sammen med en vennegjeng på Bleik.

– Utrolig dedikert

Vesterålen Online skriver at Rydland Høyning tidligere har jobbet i Dagbladet og musikkmagasinet Metal Hammer. Han var også trommis i bandet Taliban Airways.

Cato Håkonsen minnes en person med stort hjerte og enorm interesse for musikk.

Han var blant de beste i landet når det gjaldt å finne fram til nye artister.

Cato Håkonsen / Rock Mot Rus

– Han var utrolig dedikert. Jeg vil påstå at han var blant de beste i landet når det gjaldt å finne fram til nye artister. Det dro vi også nytte av i bookingprosessen.

Dagen i dag har gått med på å fordøye det som har skjedd, forteller Håkonsen videre.

– Så skal vi ha et møte i ettermiddag for å se hva vi kan gjøre videre, avslutter han.

– Skal ha skutt fart

Ulykken skjedde under kjøreopplæring for motorsykkel på et lukket område mandag ettermiddag. Ifølge politiet veltet Rydland Høyning på motorsykkelen. Selv om det ble igangsatt gjenopplivingsforsøk på stedet, sto ikke livet til å redde.

Mandag kveld var trafikketterforskere på stedet for å undersøke hva som er årsaken til ulykken.

– Vi i politiet må undersøke om de har gjort det de skal gjøre, nemlig å foreta nødvendig kvalitetssikring. Dette kan vi ikke kommentere ytterligere nå, fortalte etterforskningsleder ved Troms politidistrikt, Hans Martin Moen, til NRK tirsdag formiddag.

Til avisa iTromsø forteller Moen det de vet om hendelsesforløpet.

– Det vi vet er at det ble gjort øvelser på bremseteknikk. Motorsykkelen skal ha skutt mer fart enn den skulle, og kjørt på noe.

– Ikke kjent med lignende ulykker

Rolf Gregersen, administrasjonssjef i Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund (ATL), sier til iTromsø at han ikke er kjent med tidligere ulykker der elever har omkommet i forbindelse med øvelseskjøring.

– På 80-tallet døde en trafikklærer under bilopplæring i Stavanger-området. Men vi kan ikke per nå se at det har vært noen lignende ulykke som hendelsen i Tromsø i går ettermiddag, sier Gregersen til iTromsø.

En mann omkom i en motorsykkelulykke i Tromsø i kveld.
Forsøk på å berge mannens liv, lyktes ikke.