– Kjempehagl så store som golfballer

– Det var helt sinnssykt og kjempeskummelt, sier Tine Surel Lange, som filmet ekstremværet fra bil sør for Trofors på Helgeland.

– Det var helt sinnssykt og kjempeskummelt, sier Tine Surel Lange. Hun filmet ekstremværet fra bil sør for Trofors på Helgeland.

FILMET UVÆRET: Hagl så store som golfballer dundret inn i bilen hvor Tine Surel Lange befant seg. – Det var regn, vind, hagl og intenst tordenvær – alt på en gang, sier hun. FOTO: Tine Surel Lange

Haglbyger ved på e6 ved Trofors

Kjempehagl ligger ved veikanten sør for Trofors.

Foto: Tine Surel Lange
Tine Surel Lange

Musikeren Tine Surel Lange synes det var spennende å oppleve naturfenomenet på nært hold.

Sammen med sine danske venner Pernille Lund og Jannick Petersen kjørte Tine Surel Lange fra Bø i Vesterålen på E6 sørover fra Trofors klokka 20.30 mandag kveld. Plutselig befant de seg midt i «supercellen» – altså tordenvær som er kraftigere enn vanlig – som feide over Sverige og Norge i går kveld.

– Det var regn, vind, hagl og intenst tordenvær – alt på en gang. Lynet flerret over hele himmelen og kjempesvære hagl så store som golfballer dundret i bakken forteller hun til NRK.no.

– Skummelt

Sikten fram til lastebilen foran ble så dårlig at kompisgjengen ikke turde ikke å kjøre videre.

– Vi måtte bare stanse bilen. Det var veldig skummelt. Det buldret noe voldsomt, forteller hun.

Små bulker på bilen

Det ble noen spesielle minutter inne i bilen, før den mitraljøseliknende buldringen sakte, men sikkert begynte å avta. Etter en stund hadde uværet gitt seg såpass at det ble mulig å kjøre videre.

– Vi kjørte veldig sakte til å begynne med. Etter hvert ble det såpass greit at vi våget oss ut av bilen. Da så vi at haglene hadde forårsaket et par små bulker både foran og på taket på bilen.

De tre vennene hadde planer om å overnatte i telt på sin vei fra Vesterålen til Bergen.

– Men det måtte vi bare gi opp. Det ble campinghytte istedet.

Ikke norsk lynrekord

Mandag kveld slo lynet ned rundt 5.400 ganger i timen, og Sintef hadde ved midnatt registrert over 178.663 lyn over Nord-Europa siden klokken to natt til mandag, ifølge TV2.no. Den gamle døgnrekorden var fra 2003 med 176.365 lyn.

Statnett som også fører lynstatistikk har tirsdag ettermiddag ikke det eksakte tallet over lynaktivitet i Norge, men det skal dreie seg om rundt 10.000 lyn.

– Det har vært svært høy lynaktivitet det siste døgnet. De siste 12 timene har vi registrert rundt 6.700 lyn fra Nord-Trøndelag og nordover. Men vi snakker ikke om norsk rekord, sier kommunikasjonsjef Henrik Glette i Statnett til NRK.no.

Tine Surel Lange synes det var spennende å oppleve naturfenomenet på nært hold.

– Naturen er fantastisk, sier hun.

Haglbyger ved Trofors

Sikten fram til lastebilen foran ble så dårlig at kompisgjengen ikke turde ikke å kjøre videre.

Foto: Tine Surel Lange