Hopp til innhold

Kobberstad avviser at han har vært en svak leder

Avgått toppleder i Widerøe Lars Kobberstad sier «uenigheter» med styret var årsaken til at han tirsdag kveld gikk av som administrerende direktør.

Lars Kobberstad

«EN DEL AV JOBBEN»: – Dette må jeg ta rasjonelt. Det er en del av det livet man velger når man går inn i en jobb som det å være leder i Widerøe. har vært mange hilsener og støtteerklæringer fra ansatte i Widerøe. Det setter jeg stor pris på, sier Lars Kobberstad.

Foto: Håvard Karlsen / NRK

Administrerende direktør Lars Kobberstad (53) i Widerøe gikk av etter et styremøte i selskapets hovedkontor på Fornebu tirsdag. Selv ble han kjent han nyheten da han ble oppringt av Dagens Næringsliv.

– Det var en pussig opplevelse. Det tror jeg alle involverte parter er enig om at det var uheldig.

– Men har du fått sparken?

– Det er alltid en diskusjon. Det er ikke til å legge skjul på at det er uenighet om Widerøes vei framover. Så er det slik at når styret og ledelsen ikke er helt enig om hvordan ting skal gjøres, må man ta konsekvensene av det.

Kobberstad ønsker ikke å gå nærmere inn på hva uenighetene går ut på.

– Det er diskusjoner som hører til på styrerommet, sier han.

Tøffe sparekrav

Widerøe har vært gjennom et tøft år, og i fjor vår ga eierne ledelsen beskjed om å redusere kostnadene med 200 millioner kroner de neste årene. Ifølge pressemeldingen som styret i Widerøe sendte ut tirsdag kveld går det fram at ledelsen ikke er fornøyd med innsatsen.

Lars Kobberstad

SKAL IKKE SPILLE GOLF: – Jeg er 53 år, og har masse energi. Jeg skal finne en ny, spennende jobb, sier Lars Kobberstad.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

– Pilotene trakk seg fra lønnskuttet som de hadde inngått med Widerøe i fjor vår har det spilt rolle for utfallet i styremøtet?

– Når pilotenes fagforening valgte å reversere innrømmelsen de ga i desember i fjor, var det et tilbakeslag som gikk ut over måloppnåelsen. Likevel har vi oppnådd mer enn det vi hadde forutsatt.

– Ikke svak

– Har du vært en for svak leder i denne prosessen?

– Jeg skjønner at spørsmålet stilles, men det må besvares av andre. Jeg mener ikke det. Da ville jeg hatt en annen atferd. Jeg opplever ikke at mine lederegenskaper er bakgrunnen for at jeg nå er enig med styret om å stille min plass til disposisjon.

Han tror de nye eierne har gode forutsetninger til å utvikle selskapet videre.

– Torghatten og Nordland fylkeskommune passer godt til Widerøe, de er lokalt forankret i de områdene vi flyr. De kjenner Norge og den norske folkesjelen.

– Hva er de største skjærene i sjøen framover?

– Internasjonal konkurranse fra aktører med lavere kostnader enn vi har i Norge. Det er ingenting i veien for at et flyselskap fra Romania skal vinne neste anbud i Finnmark. De har et helt annet kostnadsnivå enn Widerøe.

Ett års etterlønn

Kobberstad har jobbet i Widerøe i 22 år, nær sju av dem som administrerende direktør. Når han går av til sommeren får han med seg ett års etterlønn i tillegg til en oppsigelsestid på seks måneder.

– Det har vært en fantastisk reise på alle måter. Vi har opplevd en fantastisk vekst på nær 50 prosent i de årene jeg har sittet med ansvaret. Jeg føler med sikker på at med den kompetansen, gutsen og de medarbeiderne vi har, kommer vi til å hevde oss i framtiden.

Taus styreleder

Styreleder i Widerøe Brynjar Forbergskog vil ikke svare på NRK sine spørsmål om avgangen til Lars Kobberstad som direktør i flyselskapet. Forbergskog sier til NRK at han er i et møte i Sverige, og er opptatt hele dagen.

– Jeg er tilbake på kontoret i morgen, sier Forbergskog, og viser til pressemeldingen styret sendte ut i går i forbindelse med saken

Brynjar Forbergskog og Gjermund Myrvang

Styreleder Brynjar Forbergskog (t.v.) og Gjermund Myrvang hilser på ansatte i Widerøe.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK