Hopp til innhold

Bodøs varaordfører: – Næringsministeren kuppet Arctic Race-starten

– Først sier regjeringen nei til å støtte sykkelfesten. Likevel kommer Trond Giske og kupper arrangementet, tordner Bodøs varaordfører Tom Cato Karlsen (Frp). Men arrangøren selv sier de er glad for at ministeren var i Bodø.

Arctic Race Norway-arrangør Knut-Eirik Dybdal var spent før rittet skulle åpnes av Nærings- og hande

SPENTE FØR ÅPNINGEN: Arctic Race Norway-arrangør Knut-Eirik Dybdal var spent før rittet skulle åpnes av nærings- og handelsminister Trond Giske.

Foto: Nærings- og handelsdepartementet

Varaordføreren reagerer på at næringsminister Trond Giske kom og åpnet det internasjonale sykkelrittet Arctic Race som startet i Bodø i dag.

Tom Cato Karlsen, Bodø Frp

Varaordfører Tom Cato Karlsen i Bodø.

Foto: Cato

– Han var ikke engang invitert, og så kommer han hit for å sole seg i glansen av et arrangement han ikke engang har vært villig til å støtte økonomisk, sier varaordføreren til NRK.no.

Det var på Facebook torsdag morgen at varaordføreren først reagerte på Giskes Bodø-visitt, skriver Bodø Nu.

«Nå ble jeg plutselig lynforbannet!!!! Etter at næringsminister Trond Giske forsøkte å påvirke ASO (organisasjonen som arrangerer Arctic Race of Norway og Tour de France) til å invitere ham som offisiell gjest til starten i Bodø uten å lykkes (han nektet nemlig å bevilge penger til ARN), så dukker han faen steike meg opp på åpningsscenen likevel, og snakker varmt om de som har bidratt for å få dette til! I Nord-Norge har vi noe som heter «skamvett», og det har faen ikke næringsministeren et eneste snev av! Enda godt han må melde seg hos NAV om få uker!», skrev varaordføreren på Facebook.

(artikkelen fortsetter under)

Trond Giske talte til bodøfolket like før starten av Arctic race

Nærings- og handelsminister Trond Giske åpner Arctic Race of Norway i Bodø. – Dette er en stor begivenhet, som innebærer en enorm mulighet for Nord-Norge til å vise seg frem for verden, med et slikt ritt som går gjennom noe av det flotteste landskapet Norge har å by på, sier Giske.

Foto: Nærings- og handelsdepartementet

– Arctic Race ingen valgkamparena

– Dette er et lokalt og regionalt arrangement. Siden arrangøren oppdaget at Arctic Race sammenfalt med startskuddet for valgkampen, har vi vært veldig nøye med at arrangementet ikke skulle bli et politisk arrangement der sentrale politikere skal sole seg i glansen av sykkelfesten, sier Karlsen til NRK.no.

Ifølge Karlsen var ikke Giske invitert til åpningen.

– Giske henvendte seg til arrangøren for å bli invitert, men fikk nei. Likevel dukker han opp på den måten han gjør, hevder Karlsen til NRK.no.

Karlsen konfronterte næringsministeren med stuntet i Bodø etter den offisielle åpningen. Der la han ikke skjul på hva han mente om Giskes lynvisitt til Bodø.

– Jeg sa til ham at han ikke eide skamvett. Det er skammelig at han kommer hit og forsøker å gjøre Arctic Race og Norway til et valgkampstunt for Arbeiderpartiet.

Arrangøren: – Han var invitert

Nærings- og handelsdepartementet sier i en mail til NRK.no at Trond Giske selvfølgelig var invitert til Bodø. Det bekrefter også arrangøren selv.

– Trond Giske var invitert til å bidra med en tale i forbindelse med starten av Arctic Race of Norway i dag. Han holdt en kjempeflott tale, og vi er veldig glade for at ministeren ønsket å være med på denne sykkelfesten sammen med oss. Nå er sykkelfesten i gang og all vår fokus vil være på rittet og folkefesten, sier rittleder Knut-Eirik Dybdahl.

Giske selv vil ikke kommentere angrepet fra Frp.

– Dette skal være Artic Race of Norways dag. Det er de som skal stå i sentrum, ikke politisk munnhuggeri. Jeg har fulgt ildsjelene bak dette siden 2007 og vet hvilken enorm innsats som ligger bak. Det er dem, og alle som har støttet opp om arrangementet underveis som skal ha oppmerksomheten og hyllesten i dag. Det brukte jeg også talen min på å snakke om, sier Giske til NRK.no.

(artikkelen fortsetter under)

Trond Giske i Bodø under sykkelrittet Arctic race

Statsråd Trond Giske sammen med stortingsrepresentant Eirik Sivertsen i Bodø under åpningen av Arctic Race i dag.

Foto: Nærings- og handelsdepartementet

Stortingsrepresentant Erik Sivertsen (Ap), som var sammen med næringsministeren i Bodø i dag, avviser kritikken fra Bodø varaordfører.

– Innovasjon Norge har igjennom de nordligste fylkeskommunene som alle er Ap-styrte, lagt 30 millioner kroner på bordet til Arctic Race of Norway. I tillegg har regjeringen har tredoblet turistsatsingen i Nord-Norge, noe som har gjort det mulig at også de pengene er inne i dette arrangementet, sier Eirik Sivertsen til NRK.no.

Hans sier at statsråden personlig fulgt arbeidet med Arctic Race helt fra 2007. Sivertsen synes ikke noe om framgangsmåten varaordføreren valgte da han konfronterte statsråden i dag.

– Vi sto der og gjorde et intervju med Avisa Nordland. Han kom og presenterte seg med navn uten å si hvem han var. Så sa han dette med skamvett. Dette er ikke en grei måte å ta imot gjester på. Dette er en viktig dag for Bodø. Vi skal framstå på vår beste måte.

– Tom Cato Karlsen er tross alt varaordfører og vertskap. Dette er ingen grei måte å ta imot gjester på. Det er greit at man er uenig, men likevel må Karlsen oppføre seg med folkeskikk, mener Sivertsen.

(artikkelen fortsetter under)

Her gikk startskuddet for Arctic Race

Her gikk startskuddet for Arctic Race

– Giske ingen Bodøvenn

Ifølge varaordfører Tom Cato Karlsen er ikke bevilgningen fra Innovasjon Norge noen formildende omstendighet.

– Det er ikke Giske som instruerer hvordan Innovasjon Norge skal fordele pengene. Det er folk fra næringslivet, politikere og folk fra mange lag i samfunnet som avgjør hvem som skal få penger, sier varaordføreren.

Han holder fast ved at Giske ikke hadde noe å gjøre i Bodø i dag.

– Etter det Trond Giske har bidratt med, har han ingenting her å gjøre. Både med hensyn til at regjeringen sa nei til å støtte Arctic Race og med hensyn til det han har gjort i forhold til vrakingen av Bodø som kampflybase, sier Karlsen.

Selv om sinnet tok overhånd i morgentimene i dag, vil ikke varaordføreren la trefningen med næringsministeren overskygge gleden over at sykkelfesten er i gang.

– Nå skal vi kose oss og ha det hyggelig resten av dagen, sier Tom Cato Karlsen (Frp).

Ruta for Arctic Race of Norway
Foto: arctic-race.no