Hopp til innhold

– Frykter skattesnusk på nett

Skatteetatens rutiner er for gammeldagse. Nå skal de bli eksperter på elektronisk handel for å få bukt med nettbutikker, streamingtjenester og andre som ikke skatter korrekt av inntekten sin.

Nettsikkerhet

ØKER: Netthandelen økte med 17 prosent fra 2012 til 2013. En egen prosjektgruppe hos Skatteetaten skal følge opp aktører som ikke skatter korrekt av inntekten.

Foto: neirfy@

Hans Christian Holte

IKKE LIKE SYNLIG SOM FØR: – Med bruk av Internett er ikke alt like synlig som før, da vi kunne sjekke bøker og regnskap, sier skattedirektør Hans Christian Holte.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Det handles stadig mer på nett. Bare fra 2012 til 2013 økte handel på nett med hele 17 prosent i Norge. Det gir utfordringer for skattemyndighetene, som frykter at noen av de som tjener penger på nett ikke betaler den skatten som de skal.

– Nå er det nye kanaler som brukes. Vi trenger derfor nye virkemidler for å kunne følge med på den økonomiske aktiviteten. Med bruk av Internett er ikke alt like synlig som før, da vi kunne sjekke bøker og regnskap, sier skattedirektør Hans Christian Holte.

En del av disse «nye virkemidlene» er en egen prosjektgruppe i Skatteetaten, som jobber med å sikre elektroniske spor. Dette omfatter alt vi kjøper på nett, forklarer prosjektleder André Heggstad.

– Vi ser ikke bare på handel i tradisjonell forstand, vi ser også på kjøp og salg av tjenester. I det ligger veldig mye, som for eksempel kjøp av streaming-, dating- og spilltjenester. Vi ser veldig bredt på det, sier han.

Målsettingen er å «ta» de som forsøker jukse seg unna skatten.

– Nye måter å tjene penger på utfordrer oss til å forstå hvordan virksomhetene driver sin forretning. Vi ser både på hvilke verdier som skapes, og om det er moms- og skatteplikt, forklarer Heggstad.

– Merker at salget har økt

En av de som merker effektene av at stadig flere handler hjemme fra boligen, er Deni Vejzović. Han driver butikken Komplett Fritid i Bodø, og sender flere titalls pakker til nettkunder rundt omkring i landet på ukentlig basis.

– Jeg merker at salget har økt, og tror det bare vil fortsette å øke, sier han.

– Kundene er fornøyde, og synes det er enkelt å handle på denne måten. Så jeg tror det vil bli flere og flere som får øynene opp for e-handel.

Veksten i den digitale økonomien er stor.

Hans Christian Holte / Skattedirektør

Og det er nettopp det at tallene peker oppover som gjør at Skatteetaten retter et skarpere blikk mot norske virksomheter som etablerer seg digitalt. Denne uken møtes 40 spesialister for å lære mer om skattesnusk på nett.

– Tall fra OECD viste at fra 2004 var det bare 2,7 prosent av næringslivets omsetning som var elektronisk handel, mens det i 2011 var kommet opp i 18,5 prosent. Så veksten i den digitale økonomien er stor, sier skattedirektør Holte.

– Hvor store summer er det snakk om?

– Det er det vanskelig å si noe konkret om. Vi har ikke gode tall for det såkalte «skattegapet», verken for nett eller for den totale økonomien.

Bankenes tap mer enn doblet

I slutten av 2013 ble landets største bank, DnB, tatt på sengen da netthandelen plutselig eksploderte på slutten av året.

Den økte aktiviteten på nett gjør også at stadig flere kriminelle finner veien til den digitale varehandelen. Bankenes tap på netthandel er doblet de siste to årene – fra 24 millioner kroner i 2011 til 52 millioner kroner i fjor. Totalt tapte de norske bankene 140 millioner kroner som følge av kortsvindel i fjor.

Mye av svindelen skjer ved at kriminelle tapper kortinformasjon fra ulike selskapers baser. De kriminelle bruker så kortinformasjonen til å tappe kontoen via nettbutikker i utlandet.

Finfanstilsynet har derfor tidligere bedt folk være forsiktige når de legger igjen kortopplysninger.

Netthandel

FLERE KRIMINELLE: Den økte aktiviteten på nett gjør også at stadig flere kriminelle finner veien til den digitale varehandelen. Bankenes tap på netthandel er doblet de siste to årene. Illustrasjonsfoto.

Foto: Robert Schlesinger / NTB scanpix