– Frp ødela valgkampen for oss

Sentrale KrF-politikere i Nordland mener Fremskrittspartiet har ødelagt for dem i valgkampen, og mener partiet bør vurdere å bryte samarbeidsavtale med partiet.

Petter Eide Walseth ber regjeringa ta ansvar

Avtroppende fylkesvaraordfører for KrF i Nordland, Peter Eide Walseth, mener at tiden er inne for partiet å diskutere om KrF har noe å tjene på samarbeidsavtalen med regjeringen.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Både KrF og Frp var blant valgets tapere. Og avtroppende fylkesvaraordfører for KrF i Nordland, Peter Eide Walseth, mener at tiden er inne for partiet å diskutere om KrF har noe å tjene på samarbeidsavtalen med regjeringen.

– Jeg mener det er på tide å ta en diskusjon om vi skal fortsette et samarbeid med Frp, når våre hjertesaker åpenbart er på kollisjonskurs med dem nesten hver eneste gang, sier Walseth til NRK.

Den erfarne KrF-politikeren legger ikke skjul på at han er skuffa over valgresultatet: I Nordland fikk partiet beskjedne 3,3 prosents oppslutning. Noe bedre gikk det nasjonalt der KrF endte med 5,6 prosent.

Og skylda gir han altså til Frp, som han mener ødelegger for Krfs hjertesaker.

– Jeg er skuffet over at vi ikke får uttelling for de to viktige sakene for KrF og hvor vi har stor troverdighet; nemlig kampen for fortsatt søndagsfri og flyktningkatastrofen.

Får støtte

Han får støtte av partiets fylkesleder i Nordland, Per Pedersen, som tidligere i år mente begeret hadde rent over.

Per Pedersen, ordfører Træna

Per Pedersen har lenge ment at KrF må bryte samarbeidsavtalen med Frp.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

– Jeg har hele tiden ment at vi til enhver tid bør vurdere den avtalen vi har inngått med Frp, sier Pedersen i dag.

Han tror det blir en ny diskusjon om samarbeidsavtalen ved neste årsmøte i KrF.

– Jeg ser ingen endring i kursen til Frp. Det virker som de tror de sitter i en flertallsregjering og de tar for lite hensyn til oss.

– Uaktuelt

Nestleder Dagrun Eriksen i Kristelig Folkeparti sier det er uaktuelt å bryte samarbeidet med Frp på nasjonalt plan nå. Avtalen skal diskuteres fram mot valget om to år.

 Dagrun Eriksen

Nestleder Dagrun Eriksen i Kristelig Folkeparti.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Men hun skjønner at fylkespolitikerne i Nordland gjerne ville hatt mer uttelling for hjertesakene.

– Frp har ødelagt både for seg selv og for andre i denne valgkampen. Vi spør oss selv hvorfor vi ikke har fått omsatt den sympatien vi har fått for sympatisakene i flere stemmer, sier hun.

– Vi har ikke skylda

Gruppeleder i Nordland Frp, Dagfinn Olsen, avviser at hans parti har skylden for KrFs tilbakegang i Nordland.

– De må få mene hva de vil. Men når det gjelder søndagsåpne butikker og flyktninger så har jo KrF distansert seg fra regjeringen og dette kan ikke være årsaken. De burde heller gå i seg selv, sier Olsen.