NRK Meny
Normal

– Frp kastet 10 millioner rett ut av vinduet

Varaordfører Tom Cato Karlsen kostet kommunen over ti millioner kroner, da han stoppet byggearbeidet med det nye kulturhuset i 2012, mener Arbeiderpartiet i Bodø.

Stormen, Kulturkvratalet i Bodø

Kulturhuset Stormen får en prislapp på 1,2 milliarder kroner. Egentlig skulle bygget åpne i mai, men åpningen er utsatt til november.

Foto: NRK

– Dette var å kaste penger ut av vinduet, mener Bodø Arbeiderpartis varaordførerkandidat Morten Melå.

Tom Cato Karlsen ønsket å kontrollere milliardprosjektets økonomi og driftskostnader, og stoppet arbeidet i tre måneder mens de ventet på en ekstern rapport.

– Vill stikke kjepper i hjulene

– Bodø Arbeiderparti var helt imot at bygginga skulle stoppes. Byggeledelsen i Bodø kommune advarte også sterkt mot stansen, fordi det ville medføre økte kostnader. Bygginga var godt i gang, og det var overhodet ingen grunn til å stoppe opp. I tillegg fikk man en spuntlekkasje som skyldes byggestoppen. Det kom fram i et åpent møte i Kontrollutvalget i januar i år at, sier Arbeiderpartiets Morten Melå.

På et formannskapsmøte i 2012 hvor det nye kulturhuset Stormen var tema sa varaordfører Tom Cato Karlsen at bystyret fortsatt hadde muligheten til å sette på pauseknappen for prosjektet.

Morten Melå

– Fremskrittspartiets markeringsbehov i kulturhus-saken i Bodø, kostet kommunen over ti millioner kroner, mener Bodø Arbeiderpartis varaordførerkandidat Morten Melå.

Foto: Gisle Forland / NRK

Men Fremskrittspartiets pauseknapp ble ikke bare satt på for å gå igjennom driftskostnadene, mener Morten Melå fra Arbeiderpartiet.

– Frp hadde et ønske om å skape trøbbel for dette prosjektet. Gjennom hele valgkampen hadde Frp signalisert at Kulturkvartalet skulle stoppes. Frp var ute etter å stikke kjepper i hjulene for dette prosjektet. Heldigvis fikk de ikke flertall for sine forslag, sier Melå til NRK.no.

Åpner 15. november

15. november åpnes Stormen bibliotek- og konserthus, med direktesendt show på NRK.

Ifølge prosjektansvarlig Dagfinn Nilsen i Bodø kommune vil ikke den endelige prislappen på den tre måneder lange byggestoppen være klar før på nyåret. Men at det er snakk om et betydelig beløp kan han bekrefte.

– Men det blir nok å koste mer enn 10 millioner kroner, sier han til NRK.no.

Ifølge byggelederen skal byggeledelsen holde budsjettet på hele prosjektet.

– Vi skal klare å spare inn de 10 millionene på andre steder, og dette har vi rapportert til politikerne, sier han.

– Ikke oppnådd noe

Tom Cato Karlsen ved MS Vesterålen

Varaordfører Tom Cato Karlsen (Frp) i Bodø var klar over at byggestoppen ville svi i pengeboka til kommunen.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Morten Melå sier det er all grunn til å rose byggeledelsen.

– Men det er likevel synd. Disse millionene kunne vært brukt til andre tiltak i Kulturkvartalet, som teknisk utstyr, utsmykning og tilrettelegging.

Ifølge Melå har ikke Fremskrittspartiet oppnådd noe som helst med byggestoppen.

– Alle opplysningene var kjente. Dette medførte kun økte kostnader, og ingen ting annet.

Var klar over at byggestoppen ville svi

Varaordfører Tom Cato Karlsen (Frp) i Bodø var klar over at byggestoppen ville svi i pengeboka til kommunen.

– Der og da, uten at de satt med fasiten for hva som kom til å bli resultatet, var det viktig for oss å få en gjennomgang av prosjektet. Veldig mye av det som kom fram i gjennomgangen, er fortsatt kritiske faktorer i prosjektet som ikke ville vært belyst dersom man ikke hadde gjort denne gjennomgangen. Forhåpentligvis kan vi spare inn disse pengene ved å ta til etterretning noen av de punktene som ble påvist i rapporten, sier Tom Cato Karlsen.

I går skrev Avisa Nordland at de to entreprenørselskapene Reinertsen AS og Braathen Landskapsarkitekt AS krever 95 millioner av Bodø kommune i forbindelse med byggingen av kulturkvartalet.

På bare sekunder skal akustikk og etterklang kunne justeres i storsalen på det nye kulturhuset Stormen i Bodø. Teknikerne tror dette blir Europas beste konserthus når det står klart i november.