NRK Meny
Normal

– Frikort på badeland er feilslått integreringspolitikk

Bodø kommune sponser gratis årskort på badeland for 1000 barn og deres foresatte. – De kaller det et integreringstiltak, sier Frp-politiker Allan Ellingsen i Bodø, som krever at ordningen stanses.

Allan Ellingsen, Frp-politiker, Bodø

Frp-politiker Allan Ellingsen mener ordningen med gratis årskort ble solgt inn som et integrereringstiltak, men at resultatet blir det stikk motsatte.

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

– Ordningen med gratis årskort i Nordlandsbadet må avvikles, sier opposisjonspolitiker Allan Ellingsen (Frp) i Bodø til Avisa Nordland.

Det er 1000 familier i Bodø som mottar sosialhjelp som kan få gratis årskort til en verdi av 5.665 kroner. På en knapp måned har 300 barn og deres foresatte benyttet seg av tilbudet. De øvrige 700 skal fases inn i ordningen etterhvert.

De nye badegjestene byr på utfordringer for de ansatte på Nordlandsbadet, som er et kommunalt foretak.

Kan ikke svømme

– Årsaken er at oppslutningen har vært 100 prosent. For dem som ikke kan snakke verken norsk eller engelsk har vi utfordringer med sikkerhets- og hygieneregler. Mange av dem kan heller ikke svømme. Det krever mer av våre ansatte, som må være mer årvåkne. Men jeg synes vi har taklet det bra, sier sier daglig leder Steinar Bang Hansen i Bodø Spektrum til NRK.

Nordlandsbadet har måtte øke bemanningen i sommer uten ekstra bevilgninger fra kommunen.

– Kostnadene øker proporsjonalt med besøkstallet. Jo flere som bader, jo dyrere blir det å drive anleggene.

Leder i Bodø Spektrum, Steinar Bang Hansen

BADEREGLER PÅ ARABISK: Nordlandsbadet har fått oversatt ordens- og sikkerhetsreglene til arabisk for å nå de nye brukerne. Frikortordningen har på kort blitt svært populært. Den krever mer årvåkenhet fra badevaktene, men jeg mener vi har klart å håndtere språk og kulturforskjellene på en bra måte, sier daglig leder Steinar Bang Hansen i Bodø Spektrum.

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

Nav lunkne

Frp, Venstre og Høyre stemte mot da frikortordningen ble vedtatt i Bodø bystyre i juni i år. Av bystyrepapirene går det fram at Nav sin tilråding var å holde åpent en dag i uken slik at frikort ikke skulle bli forbundet med stigma.

– Disse barnas behov ble dessuten ivaretatt før dette vedtaket også. Nav sine veiledere har avklart barnas ønsker om deltakelse i fritidsaktiviteter dekket av Nav over sosialhjelpsbudsjettet, sier Nav-leder Ivar Karlsen i Bodø.

– Hodeløst tiltak

Allan Ellingsen i debatt

– 5,5 millioner kroner er altfor mye på å gi noen gratis årskort i badeland, uten å få bedre svømmeferdigheter og uten å fremme integrering. Skal du få til en vellykket integrering må barna leke og samhandle med andre barn på en helt annen måte enn du gjør med familien din i badeland, mener Allan Ellingsen.

Foto: Vilde Bratland Erikstad/NRK

Frp-politiker Allan Ellingsen beskriver tiltaket som hodeløst.

– Ordningen ble solgt inn som et integreringstiltak av varaordføreren i formannskapet. Men er det integrering når reglene for Nordlandsbadet må trykkes opp på arabisk? Det er fullstendig misforstått integreringspolitikk. Helt hodeløst, sier han til NRK.

Han mener at dersom målet er å komme barnefattigdom til livs, må Nav inn og tilby flere fritidsaktiviteter som fotball og håndball, i stedet for gratis årskort i badeland.

Synne Bjørbæk

– Nav støtter opp om fritidsaktiviteter for fattige. Vi ville forsterke det her, for å gi noe til barna å gjøre på fritiden. for fattige barn på fritiden. Familier og barn på sosialhjelp ville aldri hatt råd til å kunne gjøre noe sånt, uten dette tilbudet, sier varaordfører Synne Bjørbæk.

Foto: Gisle Forland / NRK

– Dersom målet er mindre barnefattigdom, bedre integrering og svømmeferdigheter finnes det langt bedre tiltak enn å åpne badeland for 1000 mennesker. Tiltaket er beregnet å koste fem millioner kroner. For disse pengene kunne man tredoblet svømmeundervisningen til samtlige barn i bodøskolen.

– Ikke integreringstiltak

Varaordfører Synne Bjørbæk (Rødt) avviser at frikortordningen er et integreringstiltak.

– Det vet Allan Ellingsen er feil, dette er kun et forsøk på å skape konflikt.

Bjørbæk lover å øke kostnadene til Nordlandsbadet, gjennom å regulere i budsjettene.