Normal

– Fortvilende å være uten mobil i tre døgn

4000 personer i Lofoten er fortsatt strømløse og uten mobildekning etter ekstremværet «Ole»s herjinger på lørdag. – Vi begynner å bli utålmodige, sier innbygger.

Her jobber Lofotkraft med strømmen til Henningsvær.

STRØM TIL HENNINGSVÆR: Her jobber Lofotkraft med strømmen til Henningsvær. Stolpene ved sjøkabelen over Engøysundet var splintret. Trolig kan strømmen være tilbake senere i dag.

Foto: Hermann Falch-Olsen

Tusenvis av mennesker er også uten mobildekning på tredje døgnet. En av dem er Anita Lundvang i Vestvågøy, som mener folk i Lofoten har fått for dårlig informasjon. Akkurat nå står hun på Kvalnes i håp om å finne mobildekning.

– Jeg skal prøve å få tak i Telenor for å spørre hvorfor i all verdens navn ingen ting har skjedd med mobilnettet, og hvorfor det ikke har virket på tre dager. Aller mest har jeg lyst å servere dem noen saftige gloser, sier hun til NRK.

Ni basestasjoner ute

Anita Lundvang

Etter tre døgn uten mobildekning begynner Lundvang og mange andre i Lofoten å bli kraftig utålmodig. – Det har vært for lite informasjon, sier Anita Lundvang.

Foto: Privat

Telenor opplyser at ni av 23 basestasjoner i Lofoten er ute av drift mandag morgen.

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen mener de har opplyst kundene så godt det lar seg gjør.

– Vi har orientert media om lag hver tredje time hele lørdag og søndag. Vi har oppdatert både på Facebook og Twitter, sier Amundsen.

29 av Netcoms basestasjoner i Lofoten er ute av drift på grunn av strømbruddet.
Kommunikasjonsrådgiver Ellen Scheen i Netcom, sier dekningen ikke er tilbake, før strømtilførselen er reparert.

Blåser fortsatt

Det blåser fortsatt i Lofoten, men folk prøver å gjøre det beste ut av situasjonen.

– Jeg har båret inn masse ved og har fått lest en hel haug med bøker. Jeg har også vært rundt for å hjelpe andre strømløse. Noen er vannløse fordi de har elektriske vannpumper. Andre har ikke kokemuligheter.

10 personer måtte forlate hjemmene sine

Tre familier på til sammen ti personer så seg nødt til å forlate sine hjem på grunn av store materielle skader på boligene deres. To personer, fra henholdsvis Gravdal og Leknes, fikk lettere brannskader i forbindelse med at gassbeholderne til kokeapparat eksploderte.

Søndag fortalte Asbjørn Horn i kriseledelsen i Vestvågøy kommune om en familie med en tre uker gammel baby satt strømløse og kalde uten mobiltelefon, og heller ikke fikk start på bilen.

Tror mange har hatt det fælt

– Jeg tror mange har hatt det grusomt. En av naboene mine mistet fjøstaket. Han hadde ikke mobildekning og taket sperret gårdsveien slik at han ikke hadde noen mulighet å varsle.

Lofotkraft: – Ei ekstrem helg

Arnt Winther

Administrerende direktør Arnt Winther sier helga har vært ekstremt utfordrende.

Foto: John Inge Johansen/NRK

Administrerende direktør Arnt Winther sier helga har vært ekstremt utfordrende.

Lørdag var det totalt kaos. Vi visste ikke hvor feilene oppsto, og forholdene var så ekstreme at mannskapene ikke hadde mulighet til å avdekke feilene. Vinden var så sterk at folk som sto oppe i mastene mistet pusten. Vi hadde folk ute på Gimsøybrua som opplevde vind på 50 sekundmeter.

Winther har vært direktør i Lofotkraft i 17 år, men aldri opplevd noe liknende.

Jeg har vært med på mye, men ingen ting som slår Ole.