NRK Meny
Normal

– Forholdene har vært fantastiske

Jan-Helge Andersen fra Bø i Vesterålen beskriver unike forhold for spektakulære bilder, og har fanget flere stjerneskudd på film. – Det har vært et eldorado i det siste, sier han.

Jan-Helge Andersen fra Bø i Vesterålen beskriver unike forhold for spektakulære bilder. – Det har vært et eldorado i det siste, sier han.

ELDORADO: Hobbyfotograf Jan-Helge Andersen beskriver gode forhold for fotografering i Bø i Vesterålen. Her har han filmet flere stjerneskudd over hjemstedet.

– Det har vært et eldorado her oppe i det siste. Forholdene har vært helt supre for fotografering, sier Jan-Helge Andersen.

Han bor i Bø i Vesterålen, og forteller om spektakulære scener de siste dagene. Det har resultert i flere flotte bilder for Andersen - som det du kan se øverst i denne saken.

– Det er tatt fra Hole i retning Fagerhaugen, forklarer han.

– Lidenskapelig opptatt av foto

NRK skrev i går en sak om et fenomen som kalles Leonidene. Hvert år rundt den 17. november kommer jorden inn i halen til kometen Temple-Tuttle. Deler av støvet etter kometen, som passerer hver 33. år og sist i 1998, kommer inn jordas atmosfære og brenner opp.

For Andersen og andre fotointeresserte, betyr det gode muligheter til å ta bilder litt utenom det vanlige.

Jeg forsøker å finne motiver som skiller seg litt ut.

Jan-Helge Andersen / Fotograf

– Jeg er hobbyfotograf, og lidenskapelig opptatt av foto. Jeg forsøker å finne motiver som skiller seg litt ut. Noen ganger lykkes man, andre ganger ikke, sier Andersen.

Han jobber til daglig innen datasupport, og forteller om et stort fotomiljø i Bø. Mye takket være nordlyset, som mange tar bilde av.

– Når jeg er ute, er jeg ofte alene. Det gjør det enklere å finne motiver som ikke alle andre har. Jeg forsøker dessuten å finne steder med lite lysforurensning.

– Hvordan går du frem når du skal ta bilder?

– Det viktigste er å bruke lang lukkertid og litt høy ISO, litt avhengig av omgivelsene.

15 i timen

Fotograf Jan-Helge Andersen

Hobbyfotograf Jan-Helge Andersen.

Foto: Privat

Det er nordlendingene som har hatt de beste forutsetningene for å se stjerneskudd, som skyldes små kosmiske partikler som kommer inn i jordatmosfæren i opptil 250 000 km/t.

Send mandag kveld og morgengry tirsdag, kunne man se opptil 15 -20 stjerneskudd i timen, ifølge nettsiden himmelkalenderen.com, som drives av astronom Jan-Erik Ovaldsen.

Også i desember skjer det spennende ting på himmelen. 14. og 15. desember blir det fine forhold for å se Geminidene, som er en de flotteste og mest pålitelige av alle årvisse svermer.

– Ta en titt begge nettene, lyder oppfordringen på Himmelkalenderen.

Jan-Helge Andersen er blant dem som ser fram til mange fine foto-stunder ute i naturen denne vinteren.

– Til nå har det vært fantastisk, avslutter han.

Nordlys på Kråkberget i Bø i Vesterålen

NORDLYS: NRK har fått tilsendt flere bilder fra Bø i Vesterålen, hvor nordlysaktiviteten de siste dagene har vært stor. Her har Jack Lihaug tatt et bilde på Kråkberget.

Foto: Jack Lihaug