Hopp til innhold

– Foreldre tar ikke aldersgrensen på alvor

– Foreldre som kjøper fyrverkeri til barn under 18 år er uansvarlige, sier administrerende direktør i Norsk brannvernforening, Dagfinn Kalheim.

Fyrverkeri over Oslo

KAN GI FENGSELSTRAFF: Voksne som gir mindreårige fyrverkeri risikerer inntil tre måneders fengsel eller bøter.

Foto: Løchen, Per / Scanpix

Tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) viser at 18 barn under 18 år ble skadd under nyttårsfeiringen i Norge i fjor. Seks av de skadde var under seks år.

– Hovedårsaken til at barn får skader knyttet til bruk av fyrverkeri er fordi foreldre utstyrer barn med fyrverkeri og tar ikke hensyn til 18-årsgrensen, sier Administrerende direktør i Norsk brannvernforening, Dagfinn Kalheim til NRK.

Han reagerer kraftig på foreldre som utstyrer mindreårige med fyrverkeri.

Dagfinn Kalheim, Administrerende direktør i Norsk brannvernforening

UANSVARLIG: – Å gi fyrverkeri til mindreårige er uansvarlig av foreldre, sier administrerende direktør i Norsk brannvernforening, Dagfinn Kalheim.

Foto: Terje Heiestad

– Jeg forstår ikke at de tør, man kan få skader for livet. Jeg ville aldri tillatt mine barn å skyte opp fyrverkeri, det er uansvarlig.

Kan gi fengselsstraff

Voksne som gir barna sine fyrverkeri risikerer inntil tre måneders fengsel eller bøter, forteller politiadvokat Trond Lakselvhaug i Salten Politidistrikt.

– Overlater man fyrverkeri til mindreårige, så kan man som foreldrer bli straffet og risikere inntil tre måneders fengsel.

Setter aldersgrense

Pro Motor Nord fyrverkeri

SETTER ALDERSGRENSE: Forretningen Pro Motor Nord selger fyrverkeri i Bodø. De har satt 18-års aldersgrense på kjøp av alt fyrverkeri.

Foto: Leif Inge Larssen / NRK

I fjor ble det tillatt for 12-åringer å kjøpe stjerneskudd, men en av Bodøs største fyrverkeriforhandlere, Pro Motor Nord, har beholdt sine strenge regler.

Vi har 18-års aldersgrense på alt, og selger ikke til mindreårige, sier daglig leder av Pro Motor Nord, Jan Robert Want.

Avdelingsdirektør Torill Tandberg i DSB sier at også stjerneskudd må behandles med forsiktighet.

– Stjerneskudd kan komme opp i 1000 grader. Derfor er det viktig å holde dem på strak arm og ikke ha mange sammen. Da unngår man skader, sier hun.

Uvitenhet fører til skader

Nyttårsaften

STJERNESKUDD: Mange barn leker med stjerneskudd på nyttårsaften. – Stjerneskudd må behandles med forsiktighet, sier avdelingsleder Torill Tandberg i DSB.

Foto: Allan Klo

Kalheim i Norsk brannvernforening sier at de fleste skader knyttet til bruk at fyrverkeri skjer på grunn av uvitenhet.

– Fyrverkeri som selges i Norge i dag er av høy kvalitet. Det er sjeldent noe galt med selve fyrverkeriet, det er feil håndtering som gir flest skader.

Kalheim anbefaler alle å benytte seg av vernebriller, holde god avstand og sørge for at fyrverkeriet står støtt.

– Dersom folk følger disse- og forhandlernes råd, er jeg ganske sikker på at antall person- og brannskader knyttet til bruk av fyrverkeri vil gå ytterligere ned.