Hopp til innhold

– For å si det litt flåsete, Bodø har kjøpt Steigen for 30 millioner

Da ekteskapet mellom Bodø og Steigen ble feiret torsdag, satt Steigen-ordføreren hjemme. – Vi har solgt Steigen, mener Sp-ordføreren, som får støtte fra kommuneekspert.

Ordfører Asle Schrøder i Steigen

synes ikke avtalen er vesentlig annerledes enn avtalen vi framforhandlet i vår. Den avtale fra Steigen kommune nei til.

Foto: Bjørn Tore Pedersen / NRK

Om drøyt to år kan Steigen være historie. I går ble forhandlingsutvalget i Steigen og Bodø enige om en avtale om sammenslåing. Avtalen skal sikre at skolene og helsetilbudet i Steigen opprettholdes.

Men avtalen forutsetter at kommunestyrene i begge kommunene sier ja. De blir også ny folkeavstemning. I sommer sa 64 prosent av folket i Steigen nei til å bli en del av en ny storkommune i Salten. Men alvorlige økonomiske utfordringer gjorde at Steigen i høst bestemte seg for å ta en ny prat med Bodø om ekteskap.

Innbitt motstander

Kommunestyret i Steigen vil fri til Bodø

Et flertall av kommunestyret i Steigen stemte i september ja til å fortsette forhandlinger om å bli en del av Bodø.

Foto: Ole Dalen / NRK

Sittende ordfører Asle Schrøder fra Senterpartiet er innbitt motstander av sammenslåingen, men vil akseptere nederlaget dersom både kommunestyret og innbyggerne nå sier endelig ja til Bodø.

– Jeg vil akseptere et ja, og stå løpet ut, sier ordføreren til NRK.

Regjeringens nye inntektssystem til kommunene vil belønne kommuner som slår seg sammen.

– For å si det litt flåsete. Bodø har kjøpt Steigen for 30 millioner. De 30 millioner er engangstilskuddet som vi får til våren dersom Stortinget sier at vi skal slås sammen. Disse pengene får Steigen kommune i sin helhet til å dekke gamle underskudd, konstaterer ordføreren.

Schrøder er langt mer opptatt av verdispørsmål enn økonomi når han skal forklare hvorfor han mener Steigen kommune bør bestå.

– Vi gir fra oss styringen, og blir sittende med et lite lokalutvalg uten vesentlig reell makt og myndighet.

I økonomisk krise

Ida Pinnerød og Arne B. Waag

GÅR SAMMEN: Bodø-ordfører Ida Pinnerød har vært forhandlingsleder for Bodø, mens Steigens varaordfører Arne B. Vaag har ledet forhandlingen på vegne av sin kommune. Den nye Bodø kommune ser dagens lys 1. januar 2019.

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

Varaordfører Arne B. Vaag i Steigen, som har ledet forhandlingene med Bodø uttalte til NRK torsdag at ekteskap er eneste utvei for å opprettholde skole-, omsorgs og barnehagetilbudet.

Schrøder mener politikerkollegene burde hatt mer is i magen.

– Det er ikke til å stikke under en stol at vi sliter veldig for å budsjettene våre i balanse. Men på litt sikt ser jo også Bodø kommune at Steigen sitter på store ressurser innenfor kraft og havbruk, som vil gi oss betydelige inntekter. Allerede om et par år vil vi få økte kraftinntekter og innen havbruk allerede til neste år, mener ordføreren.

– Har dere råd til vente på det?

– Nei, vi må nok gjøre noen strukturelle grep i kommunen. Men det er ingen katastrofe. Verdiene ved å forbli en egen kommune, må veie tyngst, sier Schrøder.

Professor: – Overkjører befolkningen

Bjarne Jensen

Professor Bjarne Jensen mener flertallet i kommunestyret er antidemokratiske.

Foto: Trond Vestre / NRK

Det som har skjedd i Steigen er veldig spesielt, mener kommuneekspert, professor Bjarne Jensen ved Høgskolen i Hedmark. Han kjenner til bare noen få andre kommuner i Norge, hvor kommunestyret ikke tar folkeavstemningen til følge.

– Først sier et stort flertall av kommunens befolkning nei til sammenslåing. Å overprøve en så tydelig marsjordre er brudd på normale demokratiske prinsipper som har vært tradisjon i det norske lokaldemokratiet siden 1837 da den første kommuneloven ble vedtatt.

Professoren er kritisk til påstanden om at Steigen kommune ikke vil ha økonomiske muskler til å klare seg uten Bodø i framtiden.

– Det burde absolutt være mulig innenfor dagens inntektssystem, mener professor Bjarne Jensen.

Bodø og Steigen