NRK Meny
Normal

– Folk på fottur kan bli overrasket

Det ligger uvanlig mye snø i fjellene og NVE ber oss sjekke forholdene før vi legger ut på tur. Spesielt før vi krysser elver og bekker.

Sandvann

NVE ber folk sjekke forholdene før de legger ut på tur. Sen snøsmelting i fjellene kan føre til at det raskt blir flom i elver og bekker. Ved Sandvann i Meløy ligger det fortsatt is.

Foto: Lene Holm Arntzen

Det er sensommer, men i fjellene ligger det fortsatt mye snø.

Langt mer enn det som er normalt for årsiden, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Det gjelder spesielt i indre strøk av Nordland og Troms og i Sør-Norge.

– Jeg tror folk på fottur kan bli overrasket. Mange av rutene og stiene til turistforeninga som ikke pleier å ha snø ligger nå dekket, sier vakthavende hydrolog i NVE, Elin Langsholt.

– Vær forsiktig med elver og bekker

Ifølge NVE er dette mange steder den mest snørike augustmåneden siden 1958

– Det er så langt tilbake vi har bearbeidede målinger, sier Langsholt som ber folk sjekke forholdene før de legger ut på tur slik at de slipper å gå på uventede hindringer.

Bekker og elver som er lette å krysse om morgenen og formiddagen kan være vanskelig å forsere senere når man skal tilbake, ifølge hydrologen.

– Vannføringen endrer seg i løpet av dagen og er sterkest på kvelden. Spesielt hvis det regner må man være obs. Da er det fare for at det veldig raskt blir flom.

Følger nøye med

NVE følger situasjonen i fjellene tett og vil varsle flomfare på varsom.no.

– Hvis det kommer sterk varme nå utover i august vil det være stor fare for flom mange steder, så vi passer på, sier Langsholt.

  • Her kan du følge vannføringen i noen av de snørike vassdragene
  • Den Norske Turistforening har oppdaterte føremeldinger her.

Historisk lave strømpriser

Sen smelting og høy vannføring har også gitt oss ekstremt lave strømpriser i sommer. I juli var prisen historisk lav, helt nede i 3 øre per kilowattime.