NRK Meny
Normal

– Folk må ikke la seg lure av litt regn

Det er fortsatt stor gress- og lyngbrannfare i nord. Trosser du advarslene kan du bli bøtelagt.

Gressbrann Sortland

Gressbrannen i Nevernes i Sortland var en av de 24 brannene i Nordland og Sør-Troms forrige helg. Brannvesenet håper de slipper flere utrykninger nå.

Foto: Jens Andre M. Birkeland

Forrige helg oppsto det totalt 24 gressbranner i Nordland og Sør-Troms. Opptenning av kaffebål, brenning av hageavfall og en sigarett som ble knipset ut av et bilvindu, var blant årsakene til noen av gressbrannene.

Nå har Meteorologisk institutt sendt ut nok et OBS-varsel for både Nordland og Troms: Fortsatt er det lokalt stor gress- og lyngbrannfare der det er barmark.

– Folk må ikke la seg lure av litt regn

Det har vært varmt og vårlig i nord den siste tiden. Men nå dreier været og det kommer regn enkelte steder, sier vakthavende meteorolog ved Vervarslinga i Nord-Norge, Sevim Müller.

– Både i dag og i dagene nå fremover blir det mer skyet og det vil komme litt nedbør av og til. Men det kommer ikke veldig mye, så folk må ikke la seg lure. Selv om det kommer litt regn kan det være at det ikke er nok, sier Müller.

Nedbør betyr uansett ikke at du kan tenne bål. Fra 15. april til 15. september er det et generelt forbud mot å gjøre opp ild i skogmark. Men kommunene kan si at det er greit likevel, hvis de lokale forholdene tillater det.

– Det er veldig vanskelig å si hvor mye regn som skal til for å kunne si at lokale forhold tillater det. Det beste er å vente til vi er helt trygge på at det ikke er for tørt, sier Müller.

Gressbrann ved Vatnbygda i Fauske

Salten brann måtte i dag rykke ut til en gressbrann ved Vatnbygda i Fauske. Et nokså stort område ble avsvidd og det var en stund fare for huset i nærheten, men brannmannskapene fikk raskt kontroll på brannen.

Foto: Tipser

To gressbranner torsdag

Det var ved 12-tiden i dag ikke meldt om noen branner i Nordland og Sør-Troms det siste døgnet, men klokken 13:41 måtte Salten brann rykke ut til melding om gressbrann ved Vatnbygda i Fauske. Heldigvis fikk de raskt kontroll på situasjonen.

En snau time senere rykket Øksnes brann ut til en gressbrann på Vedhøggan. Også denne fikk de raskt kontroll på.

Brannmester hos 110-sentralen, Øystein Bjerke håper de nå slipper flere utrykninger.

– Det er så tørt nå at folk ikke har nubbesjans til å slukke en gressbrann. I kombinasjon med vind kommer det raskt ut av kontroll, sier Bjerke.

Han gjentar brannvesenets bønn nok en gang.

Vi ber innstendig om at folk lar være å gjøre opp ild.

– Kan bli anmeldt

Hvis du trosser advarslene kan det fort ende med ei saftig bot, forteller operasjonsleder hos politiet i Salten, Mads Bernhoft.

– Dersom du burde ha forstått at det kunne føre til brann kan du bli bøtelagt for uaktsomhet. Hvis du trenger assistanse til å få slukket medfører det jo også unødig bruk av nødressurser.

Gressbrann i Nevernes

Gressbrannen i Nevernes var en av 24 i Nordland og Sør-Troms forrige helg.