Hopp til innhold

– Flest opplever at vannet fryser når det går fra kaldvær til mildvær

Nå går det mot mildere vær. Det kan bety travle dager for Tore Øymo, som blant annet jobber med å tine frosne rør.

Jobber med å fikse frosne rør

– Vi går inn i rørene med en slange. Så kjører vi på med varmt vann og høyt trykk: Opp mot 100 grader og 400 bar, forteller Tore Øymo (til venstre), som her jobber med å få has på et frossent rør i Bodø.

Foto: Ole Dalen / NRK

– Her var det dårlig isolert og rørene har vært lite i bruk. Da fryser det til.

Elsker å spyle

Tore Øymo på jobb i Bodø. Han må ikke bare tine frosne rør. Han rykker også ut når for eksempel ribbefett fra jula tetter rørene igjen i kloakk og avløp.

Foto: Ole Dalen / NRK

NRK er med avdelingsdirektør Tore Øymo i Høytrykksteknikk i Bodø på jobb. Han har hatt en forholdsvis rolig vinter så langt, men denne dagen har han vært ute på tre oppdrag. Alle relatert til frosne rør.

Og det kan være grunn til å være ekstra oppmerksom når det går fra bitende kulde til mildvær. Slik det er i ferd med å gjøre nå. Ifølge Vervarslinga i Nord-Norge blir det plussgrader både langs kysten og i innlandet inn mot helga.

– Det er rart med det, men når det kommer en kuldeperiode og det slår over til mildvær, så går telen lenger ned. Da blir det frost i rørene, og vannet fryser.

– Så vi har faktisk mest å gjøre idet det slår om. Og det er steder hvor vannet brukes lite som er mest utsatt, forteller Øymo.

Høye utbetalinger

Tall fra Finans Norge viser at det i fjor var over 65.000 vannskader i Norge. 3073 av disse relatert til frost. En dobling i forhold til 2015, da det samme tallet var 1517.

De siste årene har frostskadde rør kostet forsikringsbransjen 100–200 millioner kroner i året. I fjor var tallet 250 millioner.

– Det er langt mer sannsynlig å få en vannskade i boligen sin, enn å bli utsatt for et innbrudd. Ikke alle vannskader kan unngås, men vi kan bidra selv ved å forberede oss, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.

Deres tall viser at det – generelt – oppstår en vannskade i private boliger og hytter hvert niende minutt i Norge. I tredje kvartal 2016 var erstatningene rekordhøye.

Nå når frosten har kommet, sier Neverdal at det er viktig å stenge av vannet når du skal være lenge borte fra hytter og hus.

– Sist vinter var det en betydelig økning av vannskader som skyldes frost. Hold boligen eller hytta tilstrekkelig varm for å unngå frostskader. Dersom vannet står lenge før det fjernes, blir ofte skadene svært omfattende etter frostsprengte rør, sier Neverdal.

Travelt

At det var en økning i fjor, merket de som jobber med dette.

– På det meste måtte jeg ut på fem oppdrag på én dag. I år ser det ikke ut til at det har begynt ordentlig enda, sier Tore Øymo i Bodø, som ber folk være OBS.

– Det beste er selvsagt at rørene er gravd godt nok ned og at det er isolert skikkelig. Ellers gjelder det å la vannet stå og renne når det blir veldig kaldt.