– Flammene stod fire-fem meter opp i været

Et lokomotiv på Ofotbanen begynte å brenne ved Rombak stasjon i Narvik natt til torsdag. – Brannutviklingen var stor, sier operatør på 110-sentralen.

Et lokomotiv på et malmtog på Ofotbanen begynte å brenne ved Rombak stasjon i Narvik natt til torsdag. Brannvesenet jobber med å slukke brannen.

BRANN: Ifølge lokføreren startet brannen med røykutvikling et par kilometer før Rombak stasjon. FOTO: Arnt Øverbyhagen.

– Vi fikk melding klokken fem over ett i natt. Det var lokføreren selv som meldte fra, sier Frank Brovold ved 110-sentralen til NRK.

Brannen skal ha startet et par kilometer før Rombak stasjon, øst for Narvik, og alle nødetater ble sendt til stedet. Togsettet var på tur i retning Sverige.

Brannvesenet hadde en utrykningsvei på rundt 30 minutter, og var fremme på stedet like før klokken to, forteller Brovold.

– Vi fikk tidlig klarhet i at togsettet ikke fraktet farlig gods. Dette er en elektrisk bane, og strømmen ble derfor koblet ut. Da våre mannskaper var framme, ble linja i tillegg jordet, for å være helt sikker på at det ikke var strøm i banen.

– Totalskadd

Ifølge Brovold stod brannen fire til fem meter over lokomotivet.

Vi brukte mellom 30.000 og 40.000 liter vann.

Frank Brovold

– Det er mye metall i et lokomotiv, og varmeutviklingen var derfor stor. Spredningsfare var også et aspekt ved dette. Det første brannmannskapene gjorde da de kom til stedet, var derfor å skumlegge lokomotivet.

Det ble tidlig klart at brannvesenet ville få en utfordring med vannforsyningen.

– Alt av det vi kunne finne av vannressurser ble brukt for å slukke brannen. Vi brukte mellom 30.000 og 40.000 liter vann for å slukke og kjøle ned lokomotivet.

Til sammenligning tar mannskapsbilene til brannvesenet cirka 3000 liter vann, mens tankbilen tar i overkant av 10.000 liter vann, forteller Brovold.

– Lokomotivet er totalskadd, legger han til.

– Uskadet

Det er foreløpig ukjent hva som forårsaket brannen.

– Det vil den videre etterforskningen vise, sier operasjonsleder Kåre Munkvold ved Midtre Hålogaland politidistrikt til NRK.

Munkvold forteller videre at lokføreren slapp uskadd fra brannen.

Stengt hele natten

Som følge av brannen, var banen stengt frem til klokken 06.25 i morges, forteller pressevakt i Jernbaneverket, Kjell Bakken.

– Dette fikk bare trafikale følger for malmtrafikken, sier han til NRK.

Han er ikke kjent med at det skal ha oppstått større skader på infrastrukturen.

– Slike branner skjer ikke ofte. Nå går trafikken som normalt igjen, avslutter han.

Slik ser lokomotivet ut etter brannen natt til torsdag.

SE SKADENE: Slik ser lokomotivet ut etter brannen. FOTO: Arnt Øverbyhagen.