Hopp til innhold

Blogger om kvisekur med kraftige bivirkninger: – De må trå forsiktig

Blant de rekordmange ungdommene som går på sterk kvisemedisin, finner man også noen av Norges største bloggere som fremsnakker sine erfaringer. – Det er en fin linje mellom ærlig og uforsvarlig blogging, sier Statens legemiddelverk.

Kristine Ullebø

Kristine Ullebø skrev åpent om Isotretinoin-behandlingen hennes på bloggen. Det skal man ifølge Statens legemiddelverk være forsiktig med. FOTO: PRIVAT

Bruken av kvisemiddelet Isotretinoin har seksdoblet seg de ti siste årene, og i fjor gikk 12.514 unge mennesker på den reseptbelagte medisinen. Tidligere denne uken skrev NRK om Pernille Tømmerås (18) som måtte gjennom en hard behandling for å bli kvitt byller i ansiktet.

Den sterke medisinen kan gi alvorlige bivirkninger, og derfor stilles det strenge krav til leger som skal skrive den ut.

Medisinen hjelper nå rekordmange mennesker å bli kvisefrie. Blant disse kan man finne noen av Norges største bloggere, som deler sine erfaringer med Isotretinoin med leserne.

Hud har lenge vært et problem for meg, og da falt det naturlig for meg å blogge om kuren som skulle forandre huden i ansiktet mitt totalt, forteller Kristine Ullebø til NRK.

Stor påvirkningskraft

Med 10.000 unike daglige lesere, driver 19-åringen fra Førde en av Norges største blogger. Hun ville være åpen med leserne sine om behandlingen, og fikk tilbakemelding av lesere som fortalte at de selv begynte på medisinen etter å ha lest om det.

Ullebø er klar over påvirkningskraften sin, men ville heller være ærlig med leserne enn å skrive om produkter som ikke fungerer kun for å få reklameinntekter.

– Som yngre kjøpte jeg produkter som diverse bloggere hadde skrytt opp i skyene, og skuffelsen var alltid like stor når jeg innså at produktene ikke virket, forteller blogger Ullebø til NRK.

Marna

Marna Haugen Burøe anbefaler leserne å gå til legen.

Må bruke fakta

Til tross for at tanken bak Isotretinoin-bloggingen var godt ment, advarer Statens legemiddelverk om at linjen mellom ærlig og uforsvarlig blogging er veldig fin når det kommer til omtale av medisinske produkter.

– Rapporter fra enkeltpersoner skal man ikke blogge om, fordi bivirkninger varierer fra person til person, forteller Madsen til NRK.

Madsen understreker at bloggere har en enorm påvirkningskraft, og derfor må trå forsiktig når de skriver om sterke medisiner.

Anbefaler lege

– Det som skrives på blogger må baseres på fakta og kunnskap og ikke personlig erfaring. Likevel ligger det en trygghet i at det er leger som har siste ordet når det kommer til hvem som kan få tak i Isotretinoin, informerer han.

Marna Haugen Burøe, kjent som Komikerfrue, har også skrevet om Isotretinoin på bloggen sin.

Jeg skrevet om det, men vært veldig tydelig på bloggen om bivirkningene av behandlingen, og deler kun egne erfaringer. Jeg uttaler meg aldri om hva andre bør gjøre når det kommer til deres hud og medisinske produkter. Det har jeg verken lov til eller behov for

– Jo, jeg ber de gå til en dyktig lege! det burde vel være lov, legger hun til.

steinar

Fagdirektør Steinar Madsen ber bloggere tenke seg om.

Foto: Roald, Berit / NTB Scanpix

Ullebø er klar over at flere får kjennskap til Isotretinoin gjennom bloggen hennes, men understreker at hun har forsøkt så godt hun kan å informere at legemiddelet ikke er for alle.

– På samme måte som det var naturlig for meg å skrive om hvor fin huden min ble, var det like viktig for meg å nevne bivirkningene. Jeg har tenkt mye på at jeg bidrar til at terskelen for å spørre om et så sterkt legemiddel blir lavere, men det er ikke nødvendig for alle, avslutter hun.