– Fergekuttene kan bli mindre smertefulle

4. mars varslet Nordland fylkeskommune store kutt i ferge- og hurtigbåttilbudet på grunn av mindre overføringer fra staten. Men nå mener fylkesrådsleder Tomas Norvoll at regjeringen har snudd.

Samferdselsråd Wilfred Nordlund og fylkesrådsleder Tomas Norvoll

Fylkesrådsleder Tomas Norvoll mener nyheten er betryggende for folk i distriktet som er avhengig av ferger og hurtigbåt. Til venstre samferdselsråd Wilfred Nordlund (Sp).

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

– Nå har regjeringen sagt at de vil få et fagmiljø til analysere hvordan kostnadene slår ut i de fylkene som rammes hardest. Derfor har vi nå et håp om at vi i årene framover skal få noe mer penger til å drifte fergene og hurtigbåtene våre, sier fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap) til NRK.

Mer penger fra staten

Dersom alt går slik fylkesrådet i Nordland håper, vil det komme mer i statlige overføringer allerede fra 2018.

Norvoll vil ikke forskuttere hva pengene vil få å si for helt konkrete båt- og fergeruter.

– Vi har satt i gang et arbeid for å redusere kostnader. Når vi nå ser at det er en mulighet for at vi får rettet opp den skjevheten, er det ikke naturlig å gjøre store endringer på samferdselskartet vårt. Men det er ikke dermed sagt at vi skal ha nøyaktig det samme samferdselssystemet i framtiden som vi har i dag. Vi plikter hele tiden å se på om vi har et system som er godt nok. Den prosessen går videre, men vi gjør ingen omfattende omlegging av samferdselskartet.

– Betryggende

Han mener nyheten er betryggende for folk i distriktet som er avhengig av ferger og hurtigbåt.

– Ja, vi settes bedre i stand til å ha et framtidsrettet samferdselstilbud. Det ønsker både vi, næringslivet og de som bor i distriktene, ønsker, har krav på og fortjener.

– Skremselspropaganda

Dagfinn Olsen

Frps gruppeleder Dagfinn Olsen er glad for at fylkesrådet avslutter det han kaller skremselspropaganda.

Foto: Ole Marius Rørstad / NRK

Frps gruppeleder Dagfinn Olsen er glad for at fylkesrådet, som består av Arbeiderpartiet, Sp og SV, nå avslutter det han kaller en «svertekampanje mot den sittende regjeringen».

– De har drevet med skremselspropaganda om kutt av ferge og hurtigbåttilbud over flere år. Siden det nye inntektssystemet kom har regjeringen vist stor forståelse for de problemene det medfører for noen fylker, og at man ville se på det. Likevel har de fortsatt, sier Olsen.

Ifølge Olsen er ikke tidspunktet for pressekonferansen tilfeldig valgt.

Fylkesrådet har endt opp i en situasjon hvor man jobber med et samferdselskart for å redusere kostnadene, men ikke tatt inn over seg at man dermed også reduserer inntektene. Det har rådet for mye pes for. Nå har de skjønt det, sier Dagfinn Olsen.

Fylkesrådsleder Tomas Norvoll avviser kritikken fra Dagfinn Olsen om skremselspropaganda. Han sier at fylkeskommunen har måttet forholde seg til de varslede endringene i inntektssystemet i sin økonomiplan.

– Når inntektssystemet gjør at vi får mindre penger, må vi bruke mindre. Vi har ikke lov til å budsjettere med penger vi ikke har. Dette viser at vi har gjort en jobb for å få regjeringa til å innse at det nye systemet kan slå uheldig ut for flere fylkeskommuner, sier Norvoll til NRK.