– Farlige pasienter må innlegges

– Helsetjenesten i kommunene må finne de farlige psykiatriske pasientene og legge dem inn straks.

Knut Kjerpeseth om politidrapet

MÅ BLI BEDRE: Helsetjenesten i kommunene må bli bedre til å vurdere sine psykiatriske pasienter, sier Knut Kjerpeseth.

Det sier lederen for sikkerhetspsykiatrien i Nordlandssykehuset, Knut Kjerpeseth til NRK, etter at en politimann ble stukket ned og drept av en psykiatrisk pasient i Mo i Rana onsdag.

Drept under avhenting

Drapet skjedde da politimannen sammen med en kvinnelig politistudent skulle hente den psykiatriske pasienten for innleggelse.

Knut Kjerpeseth sier at i enkelte tilfeller går det for lang tid før en pasient blir innlagt.

– Klarer ikke å skille

– I hver kommune er det et lite antall av disse farlige pasientene. Risikoen er at kommunehelsetjenesten ikke klarer å skille mellom de som kan være potensielt farlig og de som ikke er det, sier Kjerpeseth.

Til daglig har han ansvaret for de farligste pasientene i psykiatrien i Nordland. Nå tar han til orde for at kommunehelsetjenesten må bli bedre til å vurdere hvor farlig en pasient er.

Må konsultere spesialistene

– Hvis man er usikker på dette, hvor farlig en pasient er, så må man diskutere saken med spesialisthelsetjenesten, sier Kjerpeseth.

Den 62 år gamle mannen som nå er siktet for forsettlig drap på politimannen Olav Kildahl skulle tvangsinnlegges ved Nordlandssykehuset i Bodø. En slik situasjon innebærer alltid en risiko, sier Kjerpeseth.

Utagering og vold

– Innleggelessituasjoner er generelt sett en situasjon der utagering og voldsomheter kan finne sted. Så det skal man være bevisst på.