Hopp til innhold

Britisk avis hyller norsk hvalsafari

Britiske The Telegraph er fra seg av begeistring etter å ha vært på hvalsafari i Andenes.

Hvalsafari

Dette bildet er fra en hvalsafari i Andfjorden.

Foto: Daniele Zanoni

– I billedskjønne Andenes kan innbyggerne se hval fra soveromsvinduet, når de tar oppvasken ved vinduet på kjøkkenet, eller når de sitter ved skrivebordet sitt.

Topp 10

Andøy nevnes i samme åndedrag som andre populære destinasjoner for hvalelskere - som for eksempel Husavik i Island og Diskobukta på vestkysten av Grønland.

Foto: Faksimile

Slik innleder zoologen Mark Carwardine artikkelen sin hos britiske The Telegraph, om de 10 beste stedene i Europa folk bør besøke for å se hval. Ifølge Vol.no, som omtalte saken først, er Carwardine å regne som en verdensledende ekspert på området, og er også kjent som både forfatter og programleder for TV-serier der natur og dyreliv står i fokus.

Ifølge han er det noen steder i Europa (underforstått Andenes) at en «nesten trenger bind over øynene for ikke å se hval».

– På de fleste turene så vi hval bokstavelig talt bare minutter fra Andenes havn. Det var spekkhoggere, knølhval og – på dypere vann – spermhval, skriver eksperten videre.

– Noe av det råeste

Turene som Carwardine baserer sin omtale på, ble foretatt for et par uker siden, da Carwardine var innleid som ekspert av turoperatøren «Discover the World». Daglig leder i Hvalsafari AS, Geir Kristian Maan, var skipper og guide for det britiske reisefølget.

– Vi hadde noen fantastiske dager. Spesielt en av turene var unike, da vi fikk oppvisning av tre-fire knølhvaler like ved båten. Det er et spektakulært skue når dyrene står i vannet og nærmest synkronsvømmer med halen opp. Det er faktisk noe av det råeste jeg selv har vært med på, sier Maan.

Det sier litt når man har arrangert hvalsafari i 25 år, og kanskje var det da heller ikke så rart at britene var fra seg av begeistring etterpå.

– De kunne bare si hva slags type hval de ville se, og så dro vi ut og fant hvalen for dem. Enkelte ganger kom vi oss knapt ut av havna før det stod hval foran baugen. Så det tok ikke mange minuttene før de fikk valuta for pengene.

Vi har hatt hvalgaranti i mange år. Så vidt meg bekjent er dette en ganske unik garanti som man får få andre plasser.

Geir Kristian Maan / Turarrangør

Stor interesse

Safari på vinterstid er likevel et relativt nytt fenomen i Andenes, forteller Maan. Faktisk begynte de først for fullt med det i fjor, da de innså at hvalene som fulgte silda inn i fjorden ikke var et forbigående fenomen.

Medieomtale har det heller ikke manglet på. Over årenes løp har turarrangørene hatt besøk av utallige TV-team fra både Frankrike, Tyskland og Korea. Kåringer av samme type som i The Telegraph har de også vært borti tidligere.

– For noen år siden ble vi kåret til verdens beste arktiske hvalsafari. Det er klart at slik omtale er av stor betydning for oss, og etter denne siste artikkelen blir det nok ikke færre turister som tar turen, sier Maan.

Spermhvalen Glenn på Andfjorden

Spermhval på Andfjorden, tatt av en hvalforsker ved en tidligere anledning.

Foto: Heike Vester