NRK Meny
Normal

– Endelig har boknafisken fått statusen den fortjener

Boknafisken har lang tradisjon i Nord-Norge. Matprodusent Halvor Hansen er glad for at den nå får statusen den fortjener.

Her mottar Halvor Hansen Spesialitet-merket for boknafisken.

Her mottar Halvor Hansen Spesialitet-merket for boknafisken.

Foto: Maren Nordtorp Larsen / Matmerk

Boknafisken har i dag fått heder og ære under utdelingen av Spesialitet-merket fra Matmerk i Oslo. Retten er omtalt som lutefiskens ukjente bror, men skal vi tro Halvor Hansen i Halvor´s tradisjonsfisk, har retten mer til felles med tørrfisken.

– Forskjellen er at den er tørket i kortere tid enn tørrfisken. Den skal være tørr utenpå, men myk inni. Det er en nordnorsk matskatt, sier Hansen.

Boknafisken spises langs hele kysten i Norge, men er mest etablert nord i landet, skal vi tro Hansen.

– At boknafisken nå har fått en slik utmerkelse betyr mye for mange som driver med lokalmat, og som er glade i boknafisk, sier han.

Prestisjefylt anerkjennelse

Hansen har tidligere vunnet pris for boknafisken, men Spesialitet-merket blir en videreføring.

– Det er en anerkjennelse for at vi har laget et produkt som holder høy kvalitet og er en spesialitet. Det ligger mye prestisje i å få dette merket, det sier noe om oss som produsent, forteller han.

Hansen selv kommer fra Fredvang i Lofoten, hvor han har fått god hjelp fra produsentene Christian og Bjørn Gjertsen.

Prisutdeler og Viggo Valle, Liv Margrethe Hansen og Halvor Hansen.

Prisutdeler og Viggo Valle, Liv Margrethe Hansen og Halvor Hansen.

Foto: Maren Nordtorp Larsen / Matmerk

Viktig å utnytte råvarene i nord

På mange måter har produsenten vært med på å gjøre fisken mer tilgjengelig, kommersiell og tilpasset forbrukerne, skal vi tro Halvor Hansen.

– Det er en jobb som både blir gjort her i Tromsø, men også på Fredvang i Lofoten, sier Hansen og legger til:

– Vi ønsker å være best på disse produktene og dette gir oss helt klart energi til å fortsette med å lage gode produkter i nord og utnytte de fantastiske råvarene vi har her.