– En liten skitur kan fort bli en ekstremtur

Skiftende vær kan være utfordrende for folk på tur i påskefjellet, advarer Nordland Røde Kors. De har hatt 19 oppdrag så langt i påska, som er en kraftig økning fra i fjor.

Røde Kors Øvelse

Dette bildet er tatt på en øvelse med ett av hjelpekorpsene til Røde Kors.

Foto: Hordaland Røde Kors

– Det har heldigvis ikke vært snakk om noen alvorlige personskader, sier Alf Bjarne Hansen, som er ansvarlig for infosentralen til Røde Kors i Nordland.

Hittil i påska har mannskap fra Røde Kors rundt om i fylket rykket ut 19 ganger for å hjelpe folk på tur.

– Det er mye sammenlignet med i fjor, da hadde vi nesten ingen oppdrag i påska. Tilbakemeldingene vi får er at det er flere hendelser i år, sier Hansen.

– Været kan snu fort

De fleste av oppdragene har vært folk som har hatt behov for å komme seg ned fra fjellet eller hytter, på grunn av skader eller akutt sykdom.

Ifølge Alf Bjarne Hansen fra Røde Kors har det også vært et par situasjoner der de måtte hjelpe folk ned fra fjellet, fordi de ble overrasket av dårlig vær.

– Det som er litt spesielt i fylket vårt er at været kan snu ganske fort, en liten skitur kan fort bli en ekstremtur i enkelte områder.

– Når det kommer våt snø blir folk fort kalde, kroppstemperaturen gå ned og dermed blir de fortere sliten og setter seg ned. Som til slutt kan føre til at de blir nedkjølte og får frostskader, forklarer Hansen.

Tar vare på hverandre

Alt i alt er Hansen fornøyd med folks oppførsel i påskefjellet.

– Det virker som om de aller fleste har respekt for været, og er flinke til å ta vare på seg selv og hverandre.

Denne helgen er skredfaren justert opp til grad 3 i Nordland, samt Troms og deler av Finnmark. Det betyr at skredfaren er betydelig flere steder i landsdelen.

– Da gjelder det å være veldig forsiktig i terreng som er brattere enn 30 grader, advarer Solveig Kosberg.

Hun er vaktleder hos Snøskredvarslingen, og sier været er årsaken til at de nå oppjusterer varselet sitt.

– Kraftig vind kommer inn over hele landsdelen og ødelegger delvis det flotte skiføret vi har hatt til nå. Når løssnøen flyttes danner det seg ustabile flak. I tillegg får vi temperaturstigning som gir fare for våte løssnøskred i lavlandet.

På ski på Saltfjellet

I området rundt Saltfjellet har det frem til nå vært moderat snøskredfare. Nå er den justert opp til nivå tre i hele Nordland, Troms og deler av Finnmark.

Foto: Barbro Andersen / NRK