- Tror vi har blitt mer tolerante og åpne

– Jeg tror mange nå føler de kan løfte blikket litt og se fremover. Det er en milepæl, både for folket og landet, sier Halvdan Sivertsen etter gårsdagens minnesmarkeringer av terrortragedien i Oslo og på Utøya.

Halvdan Sivertsen og Vinni

Halvdan Sivertsen tror at nordmenn har blitt mer tollerante etter terroren, men understreker også faren av å bli for naiv.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Jeg håper vi kan gi oss selv lov til å begynne med blanke ark, med litt mer håp og tro på fremtiden, sier Sivertsen til NRK.

Han var en av de mange artistene som bidro på den Nasjonale minnekonserten på Rådhusplassen i Oslo i forbindelse med ett-årsmarkeringen av terrortragedien 22. juli 2011.

– Fin atmosfære

Sivertsen beskriver konserten som veldig annerledes enn tidligere markeringer av tragedien.

– Det var en veldig fin atmosfære der. Det var ikke så fortvilt stemning som det har vært tidligere. Jeg tror mange nå føler de kan løftet blikket litt og se fremover nå som det har gått et år.

Selv om han betegner ett-årsmarkeringen som en milepæl for nasjonen, går også Sivertsens tanker til de som har vanskelig med å se fremover.

– Vi må selvfølgelig også ikke glemme de som aldri blir ferdig med denne sorgen. De som er rammet personlig og alltid vil bære på sorgen og smerten.

Søndagens Nasjonale minnekonsert samlet rundt 50 000 tilskuere i regnværet på Rådhusplassen i Oslo.

Halvdan mener at musikk og kunst kan være en god måte å kommunisere, når alle, så godt som alle, ord er sagt.

minnekonsert

Rundt 50 000 tilskuere hadde samlet seg på Rådhusplassen, for å overvære ettårsmarkeringen av terrortragedien.

Foto: Vegard Grøtt / NTB Scanpix


– Følelser er ikke så lett å konkretisere, så når noen gjør det for oss, om det så kan være gjennom musikk eller dikt, så gjør det noe med oss. Det gir på et vis alle disse følelsene en vei opp mot overflaten.

For sterk til å framføre

Selv har han skrevet to låter relatert til fjorårets terrortragedie - én som ifølge han selv rett og slett er for sterk til å fremføre, og én mer lettsinnet låt.

– «Gjennom sorga går en sang» er mer optimistisk og lettere sang. Den handler om å se fremover.

Han understreker at det var en ære å bli spurt om å opptre under konserten, og legger ikke skjul på at det var svært spesiellt å stå på scenen på Rådhusplassen.

– Det er utvilsomt en konsert jeg blir å huske lenge.

– I en slik sammenheng blir man en del av opplevelsen på en helt annen måte enn hva man ofte blir ellers. Selv om jeg står på scenen så er vi alle på mange måter samlet, sier Sivertsen til NRK.

Nytt liv til gammel slager

Med seg på scenen hadde han tidligere Paperboys-vokalist Øyvind «Vinni» Sauvik.

De to artistene har hatt en god tone siden Vinni tidligere i år kom ut med en coverlåt av Sivertsen «Sommerfuggel i vinterland», og det var nettopp denne låten duoen fremførte under gårdagens minnekonsert.

– Det er veldig artig at han har tatt sangen. Det er jo en kjernesang som jeg har spilt titt og ofte siden jeg skrev den på 80-tallet.

Og at det nye, unge publikummet kanskje ikke kjenner så godt til opprinnelsen til låten, tar han ikke så tungt.

– Det er helt sikkert mange tusen mennesker som tror det er han som har laget den. Jeg kunne kanskje vært litt fornærmet, men jeg synes egentlig bare det er artig sier Sivertsen muntert.

– Vi må ikke være naive

Diskusjonene rundt hva 22.-juli har gjort med Norge som nasjon har nå blusset opp i forbindelse med ett-årsmarkeringen. Og Sivertsen tror at nordmenn flest har lært noe siden den skjebnesvangre juli-dagen i fjor.

– Til tross for hva mange mener, tror jeg det har gjort noe med mange av oss. Jeg tror og håper at vi både har blitt litt mer tolerante og åpne.

Håp

Rosene har blitt et symbol på samhold og håp etter 22. juli. Sivertsen tror at nordmenn flest har lært av tragedien.

Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix

Samtidig påpeker han at det er en ting vi ikke må glemme i ettertid av den utenkelige tragedien.

– Noe av det vi lærte da, og burde ta med oss videre, er at vi ikke må bli for naive. Norge må ta grep i forhold til sikkerhet og prøve å finne de potensielle tikkende bombene som vi nå har sett kan finnes blant oss.