– En helt ufattelig naturopplevelse

Noen bruker vinteren til å stå på ski. Andre kaster seg i det iskalde vannet nord for polarsirkelen og surfer.

Surfere finner bølger sør for Bodø på Seinesodden. Her er det ei medium lang strand med bølger rett fra vest. Stranda består av steiner.

Surferne ligger sju kilometer sør for Bodø lufthavn på Seinesodden, som på grunn av mengden store steiner i fjæra er omdøpt til «Steinnesodden». Se video!

Sju kamerater ligger i svarte våtdrakter og padler ut i de små dønningene ved Seines, omtrent 40 minutter fra Bodø.

Seks millimeter neoprenstoff i draktene isolerer nok til at de klarer å holde seg tre-fire timer i det vinterkalde vannet. Og her vil de være, for gleden over å surfe er stor.

Bjørn Granum beskriver opplevelsen på nordnorsk vis:

– Du kan ligge «å kuk» i tre timer, men får du en bølge så har du redda dagen, sier han.

Granum mener surfing vinterstid er en helt ufattelig naturopplevelse.

Surferne ligger sju kilometer sør for Bodø lufthavn på Seinesodden, som på grunn av mengden store steiner i fjæra er omdøpt til «Steinnesodden».

Noen få sekunder

Stedet er ikke like bra som Lofoten, men bølgene er store nok denne dagen til at kameratgjengen fra Bodø får balansert noen sekunder på brettet.

Seinesodden ligger like ved fjorden inn til Beiarn. Her ved Beiarkjeften ser surferne hurtigruta gå til Bodø, langt ute i horisonten. M/S «Polarlys» flytter seg umerkelig selv om farten er 15 knop.

Med utsikt til både Landegode og fjellmassivet Børvasstindan er dette som verdt å filme.

De har derfor rigget opp to spesialkamera.

Spesialkamera

Kameraene er ikke så spesielle, men stativene er det. De kan styres av GPS som surferne har på armen ute i bølgene. Dermed kan de zoome inn og få nære bilder av seg selv på brettet.

Etter timer i vannet er Kent André Aagnes på vei opp, iskald og utslitt. Han forteller at det kun er bølger her på vinterstid, og da bare noen få ganger i måneden. Da slipper mennene alt de har av jobb, familie og hustruer av en grunn:

– Du opplever en enorm mestringsfølelse når du først får en bølge, sier Bjørn Granum.