Hopp til innhold

– Du kan kreve penger tilbake etter svartebørskjøp

Har du kjøpt festivalbilletter til blodpris på svartebørsmarkedet? Da bør du kreve penger tilbake fra selgeren, oppfordrer Forbrukerrådet.

Susanne Sundfør på Parkenfestivalen

Parkenfestivalen har vært utsolgt i ni av ti år, og er kjent for å selge ut billetter med en gang de legges ut.

Foto: Henrik Dvergsdal

Den norske sommeren er preget av et hav av festivaler. Ofte er antallet billetter begrenset, og krigen om festivalpass tilspisser seg fort. Da åpner det seg ofte et privat marked for kjøp og salg, ofte til en pris langt høyere enn det festivalpassene egentlig koster.

Torgeir Øines

Torgeir Øines i Forbrukerrådet i Nordland.

– Det vil alltid være noen som ønsker å profittere. Det er ikke vanskelig å forstå at folk blir fristet til å sette høye priser, sier leder i Forbrukerrådet i Nordland, Torgeir Øines til NRK.

Det er ulovlig å selge billetter til overpris, men ikke ulovlig å kjøpe den samme billetten. Og faktisk kan du med loven i hånd kreve penger tilbake om du har handlet på svartebørsmarkedet.

– I svartebørsloven står det tydelig at du som kjøper har et soleklart tilbakebetalingskrav på merprisen du har betalt. Det betyr at du i ettertid faktisk kan kreve mellomlegget tilbake.

Stor etterspørsel etter Parken-billetter

Arrangørene av Parkenfestivalen i Bodø som gikk av stabelen i helga har merket seg svartebørssalget i flere år.

Gøran Aamodt og Erik Johansen i Parkenfestivalen, fikk Bodø kommunes kulturpris

Gøran Aamodt (t.v.) tror ikke man vil få bukt med svartebørssalg.

Foto: Henrik Dvergsdal

– Det er ikke ønskelig på noe vis. Men vi er i en litt kinkig situasjon. Vi er veldig glade for å selge ut, men vi registrerer at når vi selger ut fort går det mange billetter til det berømmelige svartebørssalget, sier festivalsjef Gøran Aamodt i Parkenfestivalen.

– Så lenge folk er villige til å betale mye penger for billetter, er det alltid noen som vil selge for høye priser, fortsetter han.

Parkenfestivalen har vært utsolgt i ni av ti år, og er kjent for å selge ut billetter med en gang de legges ut.

En kjapp kikk på Facebook-siden «PARKENBILLETTER - KJØP OG SALG», som har i overkant av 2500 medlemmer, viser at det både før og under festivalen i helga, krydde av ivrige musikkelskere som ønsket billetter. NRK vet også at enkelte betalte flere tusen kroner i overpris for å komme seg på festivalen.

Ønsker fokus på konsekvenser

Torgeir Øines i Forbrukerrådet oppfordrer festivaldeltagerne til å kreve penger tilbake.

– Det er viktig å vise at det faktisk har en konsekvens å opptre ulovlig med salg av billetter.

Hvis du kan dokumentere at avtalen faktisk er gjort, med en bestemt person, til en bestemt pris over opprinnelig pris, kan du kreve å få mellomlegget tilbakebetalt (se faktaboks).

– Mange tror nok ikke det lar seg gjøre å få penger tilbake, og noen synes det er greit å betale overpris. Men man kan faktisk bruke muligheten til å bidra til at svartebørssalget ikke blir så lukrativt, mener Øines.