NRK Meny
Normal

– Du kan ikke bare sette deg ned og vente på å dø

Tidligere Kystparti-topp Benn Mikalsen fikk beskjed om at han hadde bare to måneder igjen å leve. – Jeg er kraftig på overtid. Men nå er formen så bra at jeg bestemte meg for å kjøre Norge på langs.

Tidligere Kystparti-topp Benn Mikalsen fikk beskjed om at jeg hadde bare to måneder igjen å leve.

Den fargerike tidligere politikeren Benn Mikalsen er ute på turne. En livsforlengende turne kaller den kreftsyke 58 åringen det. Han kjører hele landet på langs og besøker gamle venner og kollegaer.

Den fargerike tidligere Kystparti-politikeren Benn Mikalsen er ute på turne. En livsforlengende turne kaller den kreftsyke 58 åringen det. I en hel måned skal han kjøre Norge på langs for og besøker gamle venner og kollegaer.

– Jeg har en dødsdom hengende over meg. Men det stopper ikke meg. Jeg får en fin energi av å møte mennesker som har betydd mye for meg opp igjennom livet. Jeg får mye positivitet som hjelper meg i forhold til sykdommen, sier Mikalsen til NRK.

Prostatakreft med spredning til skjelettet har nær tatt livet av 58-åringen fra Båtsfjord i Finnmark. Men nå er han blant sine politiske venner fra de 12 årene han satt på fylkestinget for Kystpartiet i Nordland.

Får skryt

Benn Mikalsen og fylkesordfører Sonja Steen

Det er ikke første klemmen og blir ikke den siste heller. Her er det fylkesordfører Sonja Steen i Nordland sin tur.

Foto: Ola Helness / NRK

SV og Arbeiderpartiet var de viktigste samarbeidspartnere, og i dag høster han skryt for sitt politiske arbeid.

– Benn er et mangfoldig menneske. Han er svært kunnskapsrik, og en samtale med Benn blir alltid interessant, sier fylkesordfører Sonja Steen.

– Jeg har hatt god bruk for den lærdommen som blant annet disse kollegene har gitt meg. De har gitt meg mye korreks også, som jeg har hatt godt av, ler Benn.

Kampen for Kyst-Norge

Bodø er bare ett av stoppene når han nå reiser landet rundt:

– Dette er ingen avskjedsturne, det er en livsforlengende reise. Med mye latter og mange gode klemmer, sier Mikalsen.

En Mercedes fra 1977 tar han fra lengst nord i Finnmark til Lindesnes i sør. En tur som for kort tid siden var helt utenkelig.

– Jeg fikk beskjed om at jeg hadde bare to måneder igjen å leve. Det var en lege som sa det til meg i 2012. Så jeg er kraftig på overtid.

Flere ganger har han vært mer død enn levende når hjertet har stoppet.
Han tar tunge, tradisjonelle medisiner hver dag men har nå et aktivt liv med styreverv og engasjement i å stoppe fraflyttingen i Finnmark.

– Jeg er et politisk dyr. Da jeg flyttet tilbake til Finnmark var det naturlig å oppsøke organisasjonen «Gjenreis Kyst-Norge». Det handler om å få fisken på land der den hører hjemme. Kvotene til frysetrålere som ikke overholder leveringsplikten, må tilbakeføres til kystflåten, sier han.

Benn Mikalsen

– Jeg har en dødsdom hengende over meg. Men det stopper ikke meg, sier Benn Mikalsen, som i en måned kjører Norge på langs.

Foto: Ola Helness / NRK

Om halvannen uke avslutter han Norges-turneen sin. Tiden alene i bilen bruker han på å filosofere over livet.

De fleste har bare ett liv, og det har vel egentlig jeg også. Med hjertestans to ganger har jeg vært godt inne i døden flere ganger. Jeg har blitt sendt med ambulansefly sju ganger, og flere ganger har det stått om liv. Men du kan ikke bare sette deg ned og vente på døden. Du må se muligheter og ikke begrensninger, sier Benn Mikalsen.