NRK Meny
Normal

– Dette vil ha stor betydning for reiselivet

Reiselivsnæringen i Lofoten og Vesterålen håper på fergefri forbindelse mellom de to regionene.

Erna Solberg på båt i Hadselfjorden

Ordfører i Vågan, Eivind Holst (H), statsminister Erna Solberg (H), og ordfører i Hadsel, Kjell-Børge Freiberg (FrP), på vei over Hadselfjorden.

Foto: Ragne Riise / NRK

Statsminister Erna Solberg presenterte i går regjeringens ønske om å gjøre ferdselen mellom Lofoten og Vesterålen fergefri.

Roy Odd Schøyen, reiselivssjef i Vesterålen

Reiselivssjef Roy Odd Schøyen i Vesterålen mener en tunnel vil få stor betydning for turistnæringen i regionen.

Foto: Kari Skeie

Planen er å erstatte fergesambandet mellom Melbu i Vesterålen og Fiskebøl i Lofoten, med en tunnel under Hadselfjorden.

– Det er opplagt at dette vil ha stor betydning for reiselivet. Alt som bedrer kommunikasjon er generelt positivt, sier reiselivssjef Roy Odd Schøyen i Vesterålen reiseliv.

– En ferge har sine begrensninger med driftsstans og vær, som en tunnel ikke har.

Skal utrede tunnel

Statsministeren tok i går turen over fjorden i båt, før hun under en pressekonferanse fortalte at regjeringen tilbyr fylkeskommunen å sette i gang et arbeid med å utrede prosjektet.

Utredningen av en tunnel vil ifølge Samferdselsdepartementet være del av en helhetlig vurdering av transportsystemet i Lofoten og Vesterålen, og vil ta for seg både vei, fergestruktur og lufthavnstruktur i de to regionene.

– Jeg kjørte selv denne strekningen i april, og møtte både næringsliv, privatpersoner og lokalpolitikere som diskuterte muligheten for en ferjefri forbindelse. Det arbeidet følger vi nå opp, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (FrP) i en pressemelding.

Tale i Melbu

Statsminister Erna Solberg presenterte i går planene på Melbu i Hadsel.

Foto: Ragne Riise / NRK

– Vil styrke hele regionen

Elisabeth Dreyer, reiselivssjef i Lofoten

Reiselivssjef Elisabeth Dreyer i Destination Lofoten ønsker en fergefri forbindelse til Vesterålen velkommen.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Ordfører Eivind Holst (H) i lofotkommunen Vågan sa i går at han er positiv til regjeringens planer. Det til tross for at han tidligere var motstander av en fergefri Hadselfjord.

– Dette er en gledens dag. Vi håper fylkestingpolitikerne sier ja til muligheten de gir oss, og sier ja til å utrede tunnelen.

Også de som til daglig jobber med reiseliv i Lofoten ønsker en tunnel velkommen og mener det vil være positivt for reiselivsnæringen i øyriket.

– Enhver forbindelse som øker infrastruktur og tilgjengeligheten til Lofoten er positivt. Lofoten står veldig godt alene, men dette vil styrke hele regionen, sier reiselivssjef Elisabeth Dreyer i Destination Lofoten.