– Nesten ikke vits å lete etter folk uten dette kameraet

Etter flere års venting er alle de seks redningshelikopterbasene utstyrt med varmesøkende kamera. Mannskapet er overbevist om at det vil redde liv.

Varmesøkende kamera, 330-skvadronen

– Nattetid har det nesten ikke vært vits i å søke etter folk som ligger i havet med det gamle kameraet, sier Ingebrigt Kjeldstad, fartøysjef i 330-skvadronen i Bodø. Med dette kameraet skal alt bli så mye bedre.

NRK er med når 330-skvadronen i Bodø skal teste ut sitt nye varmesøkende kamera for første gang.

Testpersonene er plassert ut, to i vannet og en på land. Kroppsvarmen får dem til å lyse på skjermen. På om lag sju kilometers avstand blir det jubelstemning om bord, når mannskapet ser testpersonene krystallklart på skjermen.

– Dette var kjempebra. Vi hadde aldri klart å se dette med det gamle kameraet, sier mannskapet på intercom når de tester ut det nye utstyret.

– Jeg er mildt sagt overrasket. Det var veldig, veldig bra. Med dette kameraet ser vi folk som ligger i sjøen opp mot ni kilometer unna. Med det gamle utstyret ville vi aldri klart det, sier Terje Olsen, systemoperatør i 330-skvadronen i Bodø.

(Saken fortsetter under bildet)

Markører

På skjermen vises markørene i havet tydelig som to hvite prikker

Foto: Knut Haarvik / NRK

20 år gamle kamera

Dagens redningshelikopter er over 40 år gamle, og skal fly til de er nesten 50 år. Myndighetene har satt av 1,3 milliarder kroner til reservedeler og oppgradering av de gamle redningshelikoptrene, slik at de skal kunne fly til 2020.

330-skvadronen

Fartøysjef Ingebrigt Kjeldstad er svært fornøyd med det nye kameraet.

Foto: Knut Haarvik / NRK

De varmesøkende kameraene har ikke vært mye bedre. Kameraene er fra 1992 og har enten fungert dårlig eller ikke i det hele tatt. De siste årene har frustrasjonen vært stor blant mannskapet på redningshelikoptrene.

Vi har også i 2010 hatt søksoppdrag hvor vi har flydd over savnede personer gjentatte ganger uten å finne dem. Dette hadde mest sannsynlig vært unngått hvis vi hadde et varmesøkende kamera som holdt dagens standard.

Årsrapport 330-skvadronen 2010 / Årsrapport 330-skvadronen 2010

– Nattetid har det nesten ikke vært vits i å søke etter folk som ligger i havet med det gamle kameraet, sier Ingebrigt Kjeldstad, fartøysjef i 330-skvadronen i Bodø.

Alle skal få

Men i dag er frustrasjonen snudd til glede i Bodø.

– Vi går rundt med et smil om munnen alle sammen. Alle er overrasket over hvor godt vi ser folk både på land, men ikke minst i sjøen, sier Kjeldstad.

Nå har alle seks redningshelikopterbasene her i landet fått hvert sitt kamera. I løpet av våren neste år skal alle 12 helikoptrene ha det livsviktige utstyret.

– Det styrker beredskapen. Det er en veldig positiv utvikling for oss, og vi har ikke vært bortskjemt med godt utstyr, men nå har vi virkelig fått et godt medium, sier Kjeldstad.

– Med dette utstyret øker vi muligheten veldig for å oppdage personer som er savnet, enten i terrenget eller i havet. Nå kan mørketida bare komme, for med dette kameraet kan vi finne folk til alle døgnets tider, smiler Olsen.

Kamera som redder liv

330-skvadronen mener det nye varmesøkende kameraet vil redde liv.