Hopp til innhold

– Dette er noe av det villeste og kraftigste jeg har sett i hele mitt liv

Hobbyfotograf Kim Hartviksen var en av de skuelystne som tok turen ut natt til fredag. Nordlyset målte over 8 på KP-indeksen: – Noe av de kraftigste målingene på lenge, sier ekspertene.

nordlys1

Her er et av bildene Kim Hartviksen tok over Tjeldøya i Nordland.

Foto: Kim Hartviksen / KG Foto

På onsdag traff en solstorm jorda, noe som resulterte i særdeles gode forhold for å se nordlyset i slutten av uken. En av dem som tok med seg fotoutstyret ut var hobbyfotograf Kim Hartviksen.

– Det er noe av det villeste jeg har sett noen gang. Det var flere coronaer rundt meg samtidig i alle mulige farger, gult, lilla, oransje og grønt, forteller han entusiastisk.

Coronoaer kjennetegner nordlys som beveger seg i virvler og som kan se ut som eksplosjoner.

– Da jeg sjekket målingene var de på 8,6 på «KP-skalaen». Jeg har aldri opplevd så sterkt nordlys tidligere, sier han.

Tidligere på kvelden var det et litt mindre lysshow ifølge fotografen, men det var først da han var i ferd med å pakke sammen at himmelen åpnet seg. Nordlyset var så kraftig at det kunne ses langt sør i Norge og til og med i nordlige deler lenger sør i Europa.

nordlys1
Foto: Kim Hartviksen / KG Foto

Kraftig solstorm ga gode forhold

Solstormen med navnet AR2673 ble klassifisert som en G2 solstorm, denne kan ramme kraftinstallasjoner i høyere strøk og skape utfordringer for manøvrering av romfartøy.

Det har skjedd mange ganger før uten at det store flertallet av mennesker på jorden legger merke til det.

Seniorrådgiver Pål Brekke ved Norsk Romsenter sier de ikke kan spå mange dager i forveien, men tror det rundt den 13–14. september igjen er gode muligheter for kraftig nordlys.

– Dette er et av de kraftigste utslagene vi har hatt på lenge. Selv om det kraftigste er over for denne gang, kan det komme noen coronahull de neste dagene, sier Brekke

Han forteller at KP-indeksen som går fra 0–9 målte 8 natt til fredag, og Brekke tror det lover godt for «nordlysåret». Dess høyere på skalaen aktiviteten måles jo lenger sør kan du se nordlyset.

– Sola har vært mer aktiv og vi har vært inne i en maksimumsperiode for sola, men det vil alltid være nordlys i nord, sier han.

– Gamle myter

Tidligere skulle man unngå å se på nordlyset. En av de gamle mytene var at lyset speilet valkyriene, som fraktet norrøne krigere til dødsriket.

Pål Brekke

Seniorrådgiver Pål Brekke ved Norsk Romsenter sier ukens målinger var noen av de sterkeste på lenge.

Foto: Bernt Olsen / NRK

I Danmark trodde man det var flokker med svaner, men ingen av mytene stopper folk fra å reise ut for å oppleve nordlyset, i alle fall ikke Hartviksen.

– Jeg har dette som hobby og legger ut bilder på hjemmesiden min, men jeg ser jo hvor mange som har vært inne og sett på bildene.

Etter fredagskveldens skue har Hartviksen fått over 600 delinger av bildene sine.

– Det er slike opplevelser som driver meg til å holde på med dette, dette er noe man må oppleve og nyte.

Hartviksen så ikke mange andre ute fredag kveld og oppfordrer alle til å oppsøke nordlyset og trosse de gamle mytene.

I september fikk vi noe av det kraftigste nordlyset vi har hatt på lenge grunnet en solstrom.