Hopp til innhold

– Henningsvær er det viktigste fiskeværet vi har

Riksantikvaren skryter Henningsvær opp i skyene, og foreslår vernestatus. Innbyggerne er stolte, men frykter samtidig å bli et museum.

Riksantikvaren skryter Henningsvær opp i skyene, og foreslår vernestatus. Innbyggerne er stolte, men frykter samtidig å bli et museum.

Gjennom Torbjørn Egner sin torskevise har norske unger i flere generasjoner lært om Henningsvær og Lofotfisket. Nå kan fiskeværet og tettstedet i Vågan i Lofoten havne på en eksklusiv liste over områder som er fullstendig fredet i Norge.

Henningsvær

Henningsvær om vinteren.

Foto: Geir Svendsen
Jørn Holme

Jørn Holme sier det lille fiskeværet har unike egenskaper med stor verdi for fremtiden.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix
Lofotfiske

Henningsvær 1951. Over 5000 båter på fiske. Henningsvær 1951, Lofotfiske.

Foto: Sverre A. Børretzen/Aktuell/NTB SCANPIX
Sjark i kveldsol,Henningsvær.

Sjark i kveldsol,Henningsvær.

Foto: Geir Svendsen
Pøbel har malt "Maria" på veggen i handicaptoilettet i Kaviarfabrikken.

Dolk og Pøbel: Grafitti på Klatrekafeen i Henningsvær.

Foto: Nina Skurtviet / NRK
Klatrekaféen i Henningsvær

Klatrekaféen i Henningsvær

Foto: Asle Hella / NRK
Ordfører Eivind Holst

Ordfører i Vågan, Eivind Holst, sier han er i utgangspunktet positiv til forslaget.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Gjennom Thorbjørn Egner sin torskevise har norske unger i flere generasjoner lært om Henningsvær og Lofotfisket. Fiskeværet blir kalt Nordens Venezia. Et sted bygd på steinkaier, holmer og fyllinger – hvor ingen hus er like og alle bygninger har sitt eget uttrykk. Nå kan fiskeværet og tettstedet i Vågan i Lofoten havne på en eksklusiv liste over områder som er fullstendig fredet i Norge.

Riksantikvar Jørn Holme beskriver fiskeværet som det mest verneverdige i hele Norge.

– Her er fantastisk natur og et helt unikt og helhetlig bygningsmiljø med sterke kvaliteter. Her ligger boliger, butikker, kirke og fiskeribedrifter. Det er få steder igjen i Norge med slike bygningsmessige kvaliteter, sier riksantikvar Jørn Holme til NRK.no.

Øverste status vi har

Totalt 77 steder og bymiljøer i Norge fordelt på landets 19 fylker står på Riksantikvarens NB-register. Det betyr mye for et lokalsamfunn å få denne statusen.

– Det er den øverste statusen vi har for nasjonalt viktige kulturminner, sier Holme.

Veien fram til endelig fredning er en lang prosess, men dersom regjeringen sier ja vil Henningsvær bli tilført betydelige tilskudd.

– Et statlig partnerskap betyr tilskudd til istandsetting og reparasjon av brygger og hus. Fiskeværet blir tilført kompetanse og får mulighet til brannsikring. Fredning betyr også at dersom det skal gjøres endringer i bygningsmiljøet, må vi ha gode prosesser som gjør at ting blir riktig, sier Holme.

Frykter ikke konflikter

Riksantikvaren sier det ikke er noen konflikt mellom vern samtidig som Henningsvær skal være et levende fiskesamfunn.

– Dette har vi fått til på en god måte på veldig mange av våre kulturminner og miljøer i Norge. Det er viktig at det er aktivitet i husene. Både boliger og næringsaktivitet skal ivaretas.

For Holme er det viktig at Henningsvær ikke skal bli et utstillingsvindu.

– Da må vi legge til rette for det og finne gode og rause løsninger slik at også næringslivet synes det er spennende, sier han til NRK.no.

Stolte, men usikre

I Henningsvær i Lofoten er folk stolte, men også usikre på hva som vil skje med tettstedet dersom det blir vernet.

– Jeg er selvfølgelig kjempestolt av at andre ser hvor fantastisk Henningsvær er, og at de ønsker å bruke penger og ressurser på at ta vare på dette flotte stedet, sier ordfører Eivind Holst i Vågan til NRK.no.

Henningsvær har en lang historie, men først på 1700-tallet begynte innbyggertallet å vokse. På 1950-tallet blomstret Henningsvær under rekordstore torskefangster. I perioder oppholdt mer enn 6.000 fiskere fra hele landet seg i det lille været. Ofte sto det opp i 200 mann i telefonkø hos Johanne Jørgensen på telegrafen.

– Det var hundrevis av båter. Jeg har mange ganger lurt på hvordan alle fiskerne kom seg på land. Det var kø og atter kø. At de ikke de tråkket ned hverandre ned er et under, forteller hun til NRK.no.

Spent på mer informasjon

Henningsvær er fremdeles et aktivt fiskevær, men reiseliv har blitt en vel så viktig inntektskilde, spesielt om sommeren. Alf Kenneth Johansen i innbyggerforeningen ser fram til mer informasjon om hva vernestatus kan bety for muligheten til å sette i stand, og ikke minst bruke de eldste byggene i Henningsvær.

– Vi vet jo ikke hva dette innebærer ennå, men er lovet mer informasjon fra Riksantikvaren. Så får vi sette oss ned og vurdere veien videre, sier Johansen.

Likevel er også han, i likhet med ordføreren, stolt i dag.

– Vi vet at Riksantikvaren i 2020 skal stå igjen med ei liste på omtrent 20 steder i Norge som skal stå som fredet.

– Dermed er det en ganske eksklusiv liste vi kan havne på. Dermed er vi veldig positiv, men også spent og avventende, forklarer han.