Publiserte video av slåsskamp på Facebook - ble selv anmeldt

Ronny Olsen la ut overvåkningsvideo på Facebook etter at bensinstasjonen hans ble rasert under en slåsskamp. – Denne gangen rant begeret over, sier han.

Se video av slåsskampen her

På en av videoene ser man flere menn som kaster inventar mot hverandre inne på stasjonen. Den andre viser et basketak utendørs hvor det brukes glassflasker som slagvåpen.

– Det var som en krigssone der inne.

Slik beskriver bensinstasjonseier Ronny Olsen slåsskampen som førte til ødeleggelser for om lag 200 000 kroner. Nå er han selv anmeldt for å ha lagt ut video på Facebook som viser hvordan stasjonen hans ble rasert.

Det var Rana Blad som omtalte saken først.

På en av videoene ser man flere menn som kaster inventar mot hverandre inne på stasjonen. Den andre viser et basketak utendørs hvor det brukes glassflasker som slagvåpen.

Kastet stoler og kjøkkeninventar

Tommy Olsen

– Denne gangen rant begeret over, sier Ronny Olsen.

Foto: Frank Nygård / NRK

Det var natt til lørdag ved halv fire-tiden at en gjeng barket sammen på bensinstasjonen Mo Veiservice (Best) i Mo i Rana.

– De kom inn i samla tropp og spiste nattmat i fred og fordragelighet, men plutselig tok det fullstendig av. En fikk blant annet en sekspakning med julebrus på glassflasker knust mot hodet, forteller Olsen.

Slåsskampen varte i fire-fem minutter, men i løpet av det relativt kort tidsrommet greide de om lag åtte involverte å ødelegge mye på bensinstasjonen.

– Verken utstyr eller folk er konstruert for å tåle medfarten de ble påført den natta. Det var helt vilt. På et tidspunkt tok de seg inn bak disken til kjøkkenet, og en forsøkte å kaste kokende frityrolje, sier Olsen til NRK.no.

Han forteller at de har fremmet et erstatningskrav på 200 000 kroner etter tumultene. På opptakene ser man blant annet de involverte kaste stoler på hverandre. Overvåkningsbildene er overlevert politiet, og Olsen har anmeldt saken.

– Begeret rant over

På Facebook har videoene blitt delt nesten 200 ganger. Mange har også skrevet at de støtter Olsen i publiseringa. Selv mener han at å vise frem hvor ille det er kan virke allmennpreventivt

– Jeg har lite til overs for at voldsutøvere og andre kriminelle skal anonymiseres og beskyttes, mens ofrene må stå frem, sier han om årsaken til at han la ut videosnuttene.

– Vi har fra tid til annen bråk her på natta. Denne gangen rant begeret over. Nå skal folk få se hvordan det er, så kan de selv danne seg et bilde av hvordan det må være å jobbe i en sånn situasjon.

(artikkelen fortsetter under)

Best bensinstasjon i Mo i Rana

Det var natt til lørdag ved halv fire-tiden at en gjeng barket sammen på bensinstasjonen Mo Veiservice (Best) i Mo i Rana.

Foto: Frank Nygård / NRK

Anmeldt for å ha lagt ut video på nett

Olsen gjorde ikke noe forsøk på å sladde de involverte. Dermed er det relativt lett for bekjente å identifisere dem, og nå har en anmeldt Olsen for publiseringa.

– Jeg er sjokkert over at dette er svaret, at de heller ikke ringer hit og ber om unnskyldning og prøver å ordne opp. De er mer opptatt av at folk ikke skal se hva de driver med om natta.

Bensinstasjonseieren hadde ikke satt seg veldig grundig inn i lovverket før han delte videoene på Facebook, men uansett hva det står i Norges lover vil han ikke ta videoene bort fra nettet.

– Hvis det kommer et pålegg om å fjerne dem så akter jeg ikke å etterkomme det. Videoene er kommet på nettet for å bli, uansett hva en politijurist måtte ha å si om den saken, sier Olsen.

Av hensyn til de ansattes sikkerhet har han nå bestemt seg for å holde nattestengt i helgene.

– Sjelden at så mange er involvert

Politiførstebetjent ved Rana politistasjon Atle Rokkan bekrefter at Olsen er anmeldt for å ha lagt ut videoene på Facebook.

– Men politiet har foreløpig ikke tatt stilling til hva vi skal gjøre med det videre.

Han forteller at det sjelden er så mange er involvert i slike voldsepisoder, og at politiet har startet avhør av de involverte.

– Vi etterforsker nå saken både med tanke på skadeverk, ordensforstyrrelse og legemsfornærmelse, sier Rokkan.

– En form for gapestokk

Selv om politiet foreløpig ikke vil konkludere i saken, feller Datatilsynet en tydelig dom over publiseringen av videoen på Facebook.

– Dette vil være en form for gapestokk, som etter min umiddelbare oppfatning ikke har noe rettslig grunnlag. Jeg mener derfor han ikke kan publisere videoen på internett, sier Kim Ellertsen som er avdelingsdirektør ved juridisk avdeling hos Datatilsynet.

Ellertsen mener publiseringen strider med formålet om å overvåke bensinstasjonen.

– Overvåkningskameraene er der for å sikre at folk ikke stikker av fra regningen. Disse opptakene kan brukes som bevis av politiet. Jeg skjønner at Olsen er oppgitt, men man kommer ikke unna at det er politiet som skal straffe folk, sier han.

Imidlertid kunne Olsen sluppet unna om han hadde sladdet ansiktene til de involverte.

– Hadde han sladdet ansiktene for å beskrive hendelsen og på den måte vist frem hva hans ansatte ble utsatt for, hadde det vært innenfor. Men å identifisere enkeltpersoner er utenfor hva den enkelte næringsdrivende kan tillate seg ifølge personopplysningsloven, mener Ellertsen.