Hopp til innhold

– Det var et 30-talls makrellstørjer i overflaten, for alt vi vet var det 200 til under vann

Skipper Kjell Klausen og mannskapet trodde knapt sine egne øyne da de oppdaget et 30-talls makrellstørjer i sju knop fart rett utenfor Straumsjøen i Vesterålen. – En sensasjon, mener havforsker.

Makrellstørja er en stor rovfisk som nyter godt av den historisk store makrellbestanden.

Mannskapet på snurrevadbåten Skarholmen av Bø i Vesterålen fikk nylig se noe få andre er forunt nå vintertid. En observasjon som får havforskerne til å ta i bruk store ord som ikonisk og historisk.

Foto: © Brian J. Skerry /National Geographic Stock / WWF

– Først lurte vi veldig på hva det egentlig var vi så, men da vi kom nærmere var vi ikke i tvil. Det var et 30-talls makrellstørjer i overflaten samtidig. Det var det vi kunne se. For alt vi vet var det 200 til under vann, forteller skipper Kjell Klausen til NRK.

Mannskapet på snurrevadbåten «Skarholmen», som var på vei ut på skreifiske, snudde og fulgte etter stimen, som holdt sju knop fart.

– Størjene holdt en imponerende fart, og holdt kurs sørover mot Lofoten.

Det var Fiskeribladet som først omtalte den sensasjonelle observasjonen i Bø i Vesterålen.

– En sensasjon

Makrellstørje Roar Johansen

I fjor høst fikk båten «Hillersøy», som er eneste båt som er tildelt forsøksfiske på makrellstørjen i år 190 makrellstørjer på et kast utenfor Ålesund.

Foto: Nicolai Delebekk / NRK

I flere tiår var makrellstørjen ikke-eksisterende langs norskekysten, men nå er bestanden igjen på vei opp. I fjor høst fikk båten «Hillersøy» – som er den eneste norske båten som har lov å drive forsøksfiske – 190 makrellstørjer på et kast utenfor Ålesund. I Nord-Norge har det hittil kun vært observert enkelteksemplar, og kun på sommerstid.

– Dette er en fantastisk nyhet. En liten sensasjon. Vi er kjempeglade for at fiskerne tok kontakt og fortalte om stimen, sier havforsker Leif Nøttestad fra Havforskningsinstituttet i Bergen til NRK.

– Havets Ferrari

Makrellstørja kan veie over 700 kilo, bli 3 meter lang og 40 år gamle. Den krysser Atlanterhavet på 50 dager og kan holde en toppfart på 70 kilometer i timen.

– Det er en skikkelig Ferrari. Det er en helt fantastisk fisk. Den kan dykke ned til 1000 meter. Bare tenk på hva den opplever i løpet av et liv, sier havforskeren begeistret.

– Norskekysten et koldtbord

Leif Nøttestad har ansvar for makrellstørje på Havforskningsinstituttet

Leif Nøttestad har ansvar for makrellstørje på Havforskningsinstituttet.

Foto: Havforskningsinstituttet

Makrellstørjene, som mannskapet på «Skarholmen» observerte denne uka er på beitevandring. Fiskene har gode dager akkurat nå.

– Det er sei, makrell og sild i området. Makrellstørjen jakter i flokk, og de har et helt koldtbord å forsyne seg av. Det som er uvanlig er at de er her om vinteren. Vanligvis kommer de opp fra Middelhavet og Atlanterhavet i juli til norske farvann, og blir her til oktober. Men nå er det så gode beiteforhold at de blir værende gjennom vinteren. Det er noe nytt, sier Nøttestad.

Forsvant fra kysten

Fram til 60-talet var fisket etter makrellstørje et av Norges viktigste fiskerier. På 1950- og 60-tallet tok norske fiskere opp mot 15.000 tonn makrellstørje. Men dette fisket var ikke kvoteregulert, det førte til at arten var nær utryddet. I 1986 opphørte fisket.

Nå er bestanden på vei opp og i 2014 ble det for første gang på 30 år åpnet for fiske på makrellstørje i Norge.

Denne makrellstørja ble tatt i 1971, da det var et stort fiske på den store rovfisken.

I mange år ble det drevet omfattende fangst på makrellstørjen og på 50 og 60-tallet sto Norge for Europas største fiskeri på makrellstørje. Denne makrellstørja ble tatt i 1971, da det var et stort fiske på den store rovfisken.

Foto: Havforskningsinstituttet

I dag blir 40 prosent av verdensfangsten solgt til Japan, og er en kostbar og ettertraktet vare som rå sushi og sashimi. En enkelt makrellstørje kan omsettes for flere millioner kroner, verdensrekorden er i 2012 satt til 4,4 millioner kroner på et fiskemarked i Tokyo.

Video Vil ha verdens dyreste fisk tilbake

I dag blir 40 prosent av verdensfangsten solgt til Japan, og er en kostbar og ettertraktet vare som rå sushi og sashimi.

Foto: Nyhetsspiller

– Makrellstørjen betraktes som verdens mest verdifulle tunfisk og er spesielt ettertraktet på det asiatiske markedet, sier Nøttestad.

Akkurat den opplysningen tar Kjell Klausen og mannskapet på MS Skarholmen med knusende ro.

– He, he. Vi har verken rettighet eller utstyr om bord for å fiske makrellstørje. Og om vi hadde hatt det tror jeg det hadde blitt en vanskelig jobb, sier skipperen til NRK.