NRK Meny
Normal

– Det syrerne trenger mest er trygghet

– Titusener av barn og unge inne i Syria og i flyktningeleire i nabolandene har akutt behov for hjelp. De ikke har noe liv, sier Malak Zibar, som selv flyktet fra Assad-regimet for halvannet år siden.

– Titusener av barn og unge inne i Syria og i flyktningeleire i nabolandene har akutt behov for hjelp. De ikke har noe liv, sier Malak Zibar, som selv flyktet fra Assad-regimet for halvannet år siden.

Syriske flyktninger som har fått opphold i Norge synes norske kommuner legger lista for høyt. – Flyktningene har først og fremst behov for fred og trygghet, sier Malak Zibar (t.v.) og Avin Ibrahim, som er syriske flyktninger i Bodø.

Den brutale krigen i Syria har ifølge FN kostet rundt 220.000 mennesker livet og tvunget nærmere 14 millioner mennesker – halvparten av Syrias befolkning – på flukt, enten innenfor Syrias grenser eller i nabolandene.

– Disse menneskene har ingen ting. Den svakeste gruppen er enslige kvinner med barn som har mistet forsørgeren. Norge kan gi dem en sjanse til å få et nytt liv i trygghet, sier Malak Zibar, som flyktet fra Syria til Bodø for halvannet år siden, og har lært seg norsk på rekordtid.

– Største humanitære krisen i vår generasjon

Syriske flyktninger i Libanon

Syriske flyktningbarn sover utendørs i den libanesiske grensebyen Faour.

Foto: Bilal Hussein / Ap

I en kronikk i Aftenposten skriver generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen at borgerkrigen i Syria, som nå går inn i sitt femte år, har utviklet seg til den største humanitære krisen i vår generasjon.

– Norge må være forberedt på å ta inn flere, har Egeland tidligere uttalt til NRK.

Men norske kommuner kvier seg for å ta imot syriske flyktninger, og skylder på at de ikke kan tilby boliger, jobb og helsetilbud.

Syriske flyktninger som har fått opphold i Norge synes norske kommuner legger lista for høyt.

– Jeg skjønner det blir vanskelig å skulle ta imot 10.000 flyktninger fra Syria. Allerede sitter det mer enn 5000 mennesker i mottak med oppholdstillatelse og venter på å få et sted å bo. Men dette er en prekær situasjon, sier Avin Ibrahim.

– Kommunene må få hjelp

Avin Ibrahim

Avin Ibrahim er syrisk flyktning og jobber som tolk samtidig som hun studerer i Norge.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Hun kom fra Syria gjennom familiegjenforening. Mannen kom til Norge som politisk flyktning. Hun har ett barn, og jobber som tolk samtidig som hun studerer.

Avin Ibrahim og Malak Zibar mener Norge burde ha kapasitet til å ta imot 10.000 syrere.

– Norge trenger flere familier. De trenger flere barn for å sikre befolkningsvekst i framtida. Mange av de syriske flyktningene har høy utdanning, og kan bidra i det norske samfunnet, sier Malak Zibar.

Det er spesielt Libanon, Jordan og Tyrkia som tatt imot syriske flyktninger. Sverige har tatt imot rundt 30.000, mens Norge kun har tatt imot 4000 siden 2011.

– Jeg tror Norge har mulighet til å hjelpe like mange som Sverige. Men dersom flyktningene skal få et sted å bo må regjeringen stille opp å bidra økonomisk, mener Avin Ibrahim.

Takker Norge

Malak Zibar

– Norge kan gi noen tusen en sjanse til å få et nytt liv i trygghet, sier Malak Zibar, som flyktet fra Syria til Bodø for halvannet år siden, og har lært seg norsk på rekordtid.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Malak Zibar takker Norge for at de har åpnet grensene for syriske flyktninger.

Jeg har fått en ny sjanse i Norge, sier Zibar.

Hun har studert økonomi og hadde jobb i et stort mobilselskap før hun måtte flykte. I dag bor hun sammen med ektemannen og sin ett år gamle datter i en kjellerleilighet på 35 kvadratmeter i Bodø.

– Vi har det veldig godt. Etterhvert er planen å kjøpe egen bolig. Vi kommer til å få et godt liv her.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.