Hopp til innhold

– Det må ha skjedd noe kraftig på sola

I natt gikk nordlyset helt til topps på skalaen og det skapte et fantastisk skue på nattehimmelen over store deler av Norge. – Noe sånt ser vi bare én til to ganger i året, forteller professor Fred Sigernes på Svalbard.

Nordlys-grafikk

Grafikken viser hvor nordlysovalen lå i går kveld klokka 21.00 norsk tid.

Foto: Kjell Henriksen-observatoriet

– Tårene rant nesten, så følelsesmessig ladet er dette. Man klarer ikke å ta det inn, forteller Tommy Johansen fra Moskenes i Lofoten, om nordlyset som danset over himmelen i natt.

Han hadde sett på varslene og forsto hva som var på vei. Han tok med seg kameraet og la seg til rette under nattehimmelen.

Og hvis du lurer på hvor sterkt nordlyset i natt var, så beskriver Tommy Johansen det ganske godt:

– Jeg har jaktet nordlys i fire år og har vært ute i mer enn 300 netter siden den gang. Det som skjedde i natt var overveldende selv for meg. Man blir stående og gape og man glemmer nesten å ta bilder. Man blir bombardert av sanseinntrykk, og når du får den ene kraftsalven etter den andre kastet imot deg, klarer man til slutt ikke å ta inn mer. Det er en utrolig sterk opplevelse.

Det samme har flere andre fortalt NRK og det har rent inn med fantastiske bilder.

Nordlys
Foto: Tone Sivertsen

Sjeldent stor aktivitet på sola

Årsaken til at nordlyset var så kraftig er stor aktivitet på sola de siste dagene. Så stor har aktiviteten vært at den såkalte KP-indeksen spratt helt til topps.

Nordlysaktiviteten blir målt av indeksen, som er et mål for den globale forstyrrelsen i magnetfeltet til jorda. Og jo mer forstyrrelse, jo mer nordlys, enkelt forklart. Skalaen går fra 0-9, og normal aktivitet ligger mellom 1 til 2. I natt gikk skalaen helt til topps.

Professor Fred Sigernes

Professor Fred Sigernes.

Foto: Kjell Henriksen-observatoriet

– I går kveld hadde vi en KP-indeks på 9 fra cirka klokka 20.00 og utover på natta. Noe sånt ser vi bare én til to ganger i året. Det er tydelig at det må ha skjedd noe kraftig på sola, sier professor Fred Sigernes som er sjef for Kjell Henriksen-observatoriet på Svalbard.

Mengden nordlys avgjøres av aktiviteten på sola. Sola sender ut en strøm av elektrisk ladde partikler. Dette kalles solvind, og bruker en til tre dager før de når jorda. Partiklene er elektroner, protoner og ioner, og slengt ut i verdensrommet ved utbrudd på sola.

Solvinden kommer mot jorda, og møter jordas magnetfelt. Magnetfeltet styrer partiklene i solvinden mot polområdene. Partiklene fra sola tilfører energi til jordas atmosfære, og vi ser nordlys.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Slik oppstår nordlys» i nytt vindu

Synlig over hele landet

Professor Sigernes kan fortelle at nordlyset i natt var synlig over hele landet.

– Når KP-indeksen når nivå 9 vil nedslagsfeltene for solvinden vil være bredere og strekke seg lengre sørover enn det vanligvis gjør. Jeg vil tro at de så nordlys et godt stykke nedover i Europa i natt.

Dessverre ser det allerede ut som aktiviteten vil roe seg.

– Det vil nok være over allerede i kveld, forteller Sigernes.

Nordlys-grafikk

Grafikken fra Kjell Henriksen-observatoriet viser at nordlyset var synlig et langt stykke nedover i Europa.

Foto: Kjell Henriksen-observatoriet